PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » DIN CE ÎN CE MAI PUȚINI

DIN CE ÎN CE MAI PUȚINI

de Andrei Oprescu
12 vizualizări

Suntem din ce în ce mai puțini. Iar asta o confirmă datele statistice. România este printre țările din U.E. care au înregistrat cea mai mare scădere a populației în ultimul an raportat. Natalitatea scăzută, mortalitatea ridicată, nivelul de trai la limita supraviețuirii pentru mulți dintre romani, au determinat un spor natural negativ de la an la an. Dacă la aceste date, alăturăm și statisticile în privința migrației, România înregistrează o situație îngrijorătoare.
România se numără printre statele membre UE care au înregistrat cea mai mare scădere a populației în 2017, potrivit datelor publicate anul acesta de Oficiul European de Statistică. La nivelul Uniunii Europene, în 2017, populaţia a crescut în 19 state membre şi a scăzut în nouă ţări membre. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Malta (plus 32,9 la mia de rezidenţi), Luxemburg (plus 19 la mie), Suedia (plus 12,4 la mie), Irlanda (plus 11,2 la mie) şi Cipru (plus 11 la mie). În schimb, cele mai mari scăderi ale populaţiei au fost înregistrate în Lituania (minus 13,8 la mia rezidenţi), Croaţia (minus 11,8 la mie), Letonia (minus 8,1 la mie), Bulgaria (minus 7,3 la mie) şi România (minus 6,2 la mie).Datele Eurostat arată că România se numără şi printre statele membre UE cu cea mai mare mortalitate, pe primul loc fiind Bulgaria (15,1 decese la 1.000 de rezidenţi), urmată de Letonia (14,6) şi Lituania (14,2), Ungaria (13,5) şi România (13,3 decese la 1.000 de rezidenţi).Din cauza mortalităţii ridicate şi a natalităţii scăzute, România se numără printre cele 14 state membre UE care au înregistrat un spor natural negativ în 2017 diferenţa dintre dintre decese şi naşteri fiind cea mai mare în Bulgaria (minus 6,5 la mia de rezidenţi), Croaţia şi Letonia (ambele cu minus 4,1 la mie), Lituania (minus 4 la mie), Ungaria (minus 3,8 la mie) şi România (minus 3,6 la mie).
România a pierdut 3,7 milioane de locuitori din 1990 până astăzi și va mai pierde înca o dată pe atația până în 2050, dacă autoritățile nu vor lua măsuri eficiente pentru încetinirea declinului demografic.

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe