CRIZA CONTINUĂ ÎN SISTEMUL SANITAR ROMÂNESC

Sanatatea romailor la mila sistemului sanitar. In fiecare zi criza medicilor din Romania se adanceste. In sistemul medical romanesc nu mai este loc de pangeri din partea pacientilor care stau cu orele la cozi la urgente in spitalele de stat, sunt trimisi de doctori sa-si cumpere singuri medicamentele si trebuie sa suporte mirosul toaletelor murdare din spitale. Autoritatile nu au ochi pentru problemele cu care se confrunta pacientii si nici nu vor sa auda care sunt nevoile lor reale.

Criza profundă în care se află sistemul nostru sanitar este recunoscută atât pe plan naţional, cât şi internaţional, în ciuda numeroaselor „reforme” din ultimii 22 de ani. Acest lucru este ilustrat de numeroşi indicatori, precum speranţa de viaţă, mortalitatea evitabilă, mortalitatea infantilă şi lista poate continua. Până în prezent, nu s-a făcut o analiză profundă a cauzelor care au determinat această evoluţie, dar este evident că toate reformele s-au concentrat pe unele componente ale sistemului şi nu au vizat întregul sistem. Ceea ce este şi mai grav este că la fiecareşase ore un medic pleacă din Romania. Astfel, în ultimii ani peste 30.000 de medici au ales să profeseze în ţări precum Germania, Franţa şi Marea Britanie.

Unele spitale din România au devenit un pericol pentru pacienţi. Oamenii spun că pleacă mai bolnavi decât atunci când s-au internat. Şi nu este de mirare deloc. Toaletele sunt, în unele cazuri, adevărate bombe biologice.

Chiar şi în aceste condiţii greu de imaginat, există şi medici care încearcă să facă tot posibilul pentru ca lucrurile să intre pe un făgaş normal, iar acestă coma în carese află sistemul snaitar românesc să devină o aminitire. Cu toate acestea, li se pun beţe în roate şi nu reuşesc să ducă la bun sfârşit ceea ce îşi propun.

Concluzia în aceste cazuri este una singură: spitale în faliment, săli de operaţie închise, medici descurajaţi, pacienţi obligaţi săşi cumpere medicamente cumplit de scumpe. În Romănia, sistemul sanitar e în colaps.

Comenteaza

comentarii

reclama ta