COVID-19: ATENȚIE LA ESCROCII

COVID-19: ATENȚIE LA ESCROCII

1. VÂNZĂRI FALSE DE MEDICAMENTE SAU PRODUSE MEDICALE

Nu cumpărați medicamente vândute de necunoscuți și nici produse sanitare și de protecție. Nu vă lăsați înșelați în această perioadă de cei care vă promit leacuri pentru coronavirus. Deseori vin cu un preț foarte mic și livrarea se poate face și la domiciliu, așa își vând impostorii marfa. Evitați să faceți orice astfel de achiziție.

2. APELURI DE LA BĂNCI

E-mailurile pentru „phishing”, transferurile bancare autorizate şi schemele care implică cumpărarea sau falsa vânzare de bunuri sau servicii sunt în creştere în străinătate și nu este exclus să apară curând și în România. Nu deschideți mail-uri suspecte, nu furnizați date personale, nu furnizați date bancare, nu dați crezare persoanelor necunoscute care se prezintă ca reprezentanţi ai unor bănci, ai guvernului sau furnizori de servicii de sănătate. Nu credeți ofertele „avantajoase” legate de creditele dumneavoastră. Pentru orice dubiu, consultați banca la care aveți împrumut.

3. MAIL-URI SUSPECTE

Indicat este ca acolo unde avem un link, să nu apasăm direct pe el, ci să îl scriem manual într-un alt browser. Important este să nu să dăm click pe link-urile din interiorul email-ului, deoarece în spatele acelui mesaj se poate ascunde un link mult mai mare, mult mai lung sau poate duce către un alt site, unul infectat sau unul ce poate fi fraudulos. Mesajele sunt distribuite nu doar prin email-uri, ci și pe rețelele sociale.

4. HOȚII CARE SE DAU DREPT MEDICI

Mare atenție la escrocii care vă bat la ușă și poartă combinezoane, măști sau mănuși și se dau drept medici. Medicii nu bat din ușă în ușă și nici din poartă în poartă în această perioadă. Dacă nu prezentați simptome și nu ați solicitat ajutor la 112, DSP sau medicul de familie, nu deschideți escrocilor. Sunt hoți îmbrăcați în medici sau persoane care pretind că vin să facă teste medicale și să dezinfecteze casele. Dacă primiți aceste vizite, sunați la poliție imediat. Anunțați și prietenii și rudele.

5. „RECENSĂMÂNTUL” PERSOANELOR PESTE 65 DE ANI

Atenție la necunoscuții care vin și se prezintă drept reprezentanți ai autorităților locale pentru a colecta date despre numărul de persoane vârstnice din locuință, starea lor de sănătate etc. În această perioadă autoritățile locale fac astfel de verificări, însă aveți grijă să dați datele numai unor persoane autorizate, reprezentanți ai primăriei.

6. FALȘI FURNIZORI

Nu deschideți și nu permiteți accesul în locuință, nu dați date personale și nu achitați nimic necunoscuților. Furnizorii de servicii, curent electric, cablu, apă și canal, intervin doar atunci când sunt solicitați și vor prezenta documente. Dacă nu ați solicitat, nu dați crezare necunoscuților.

Comenteaza

comentarii

reclama ta