COD GALBEN DE PLOI ȘI INSTABILITATE ATMOSFERICĂ

COD GALBEN DE PLOI ȘI INSTABILITATE ATMOSFERICĂ

După un sfârșit de săptămână cu vreme frumoasă și temperaturi de vară, meteorologii vin din nou cu vești proaste. ANM a emis un cod galben de ploi și instabilitate atmosferică.


Informarea meteorologică de instabilitate atmosferică este valabilă în intervalul 20 mai, ora 11 – 21 mai, ora 22. În cea mai mare parte a țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și grindină. Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15…25 l/mp și pe arii restrânse 35…40 l/mp.


Tot de luni, de la prânz intră în vigoare și un cod galben de instabilitate atmosferică valabil în regiunea Munteniei și Olteniei până la ora 23.00. În intervalul menționat în Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei și în sud-vestul Moldovei vor fi perioade în care se vor semnala intensificări puternice ale vântului, vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și punctiform 40 l/mp.


Tot codul galben va pune stăpânire și pe celelalte regiuni ale țării cu excepția unor județe din vest și est. Aici codul rămâne valabil până marți, la ora 06.00. În intervalul menționat în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei și în cea mai mare parte a zonei montane instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Comenteaza

comentarii

reclama ta