PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » CLOPOȚELUL VA SUNA ȘI ÎN ȘCOLI NECONFORME

CLOPOȚELUL VA SUNA ȘI ÎN ȘCOLI NECONFORME

de Andrei Oprescu
28 vizualizări

Mai este mai puțin de trei săptămâni până la începerea noului an școlar, iar instituțiile de învățământ sunt încă neconforme, pentru primirea învățăceilor. Cu băncile rupte, ușile fără clanțe, pereții cojiți și grilajele ruginite, unitățile școlare sunt departe de a fi considerate școli moderne, aliniate standardelor europene. Explicatiile administrațiilor locale sunt multe, însă, niciuna nu poate acoperi peisajul sumbru din sălile de curs. În județul Dâmbovița mai sunt 17 unități de învățământ care nu au încă Autorizație Sanitară de Funcționare.
Așa cum se întâmplă în fiecare an, primul clopoțel prinde autoritățile locale nepregătite în ceea ce privește amenajarea și modernizarea instituțiilor de învățământ vechi pentru primirea elevilor. Cu câteva săptămâni înainte de începerea anului şcolar, personalul din şcoli, licee şi grădiniţe muncesc de zor la curăţenie, însă, în judeţul Dâmboviţa, încă, mai sunt 15 şcoli şi 2 licee fără ASF, din cele 153 de instituţii şcolare cu personalitate juridică.

Liceul Tehnologic Cojasca

Liceul Tehnologic Nucet

şcolile gimnaziale: Tătărani, Cornăţelu, Gura Şutii, Dărmăneşti, Corbii Mari, Ciocăneşti, Comişani, Văcăreşti, Poiana, Raciu, Răscăieţi, Şcoala „Grigore Alexandrescu” Târgovişte, Şelaru, Grozăveşti – Corbii Mari, Ulieşti
La Cornăţelu, şcoala arată ca după lupte de stradă, nu ca după finalizarea unui an de studiu. Băncile sunt vechi şi rupte, uşile nu mai au clanţe, iar lambriul de pe pereţi pare a fi ros de şoareci.

Nici exteriorul şcolii nu arată mai bine. Instituţia a fost reabilitată în urmă cu aproximativ şapte ani, însă, lucrările au fost executate prost. Astfel că bucăţi din acoperiş au început să se desprindă, iar arcaua s-a depărtat de perete. Părinţii sunt la curent cu toate aceste probleme şi dau vina pe copiii năzdravani pentru felul în care arată unitatea şcolară. Totodată, invocă şi educaţia primită acasă.
Pentru învăţământul preşcolar din judeţul Dâmboviţa trebuie obţinute autorizaţii de funcţionare la grădiniţele cu program normal din localităţile: Hanul lui Pală-Ulieşti (ridicată de Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa); Grozăveşti-Corbii Mari (clădire în construcţie); Ocniţa (sală de grupă subdimensionată); Corbii Mari (proces de învăţământ derulat în 3 schimburi); nr.5 Găeşti (grupuri sanitare neconforme); Tătărani (clădire în reabilitare şi Pătroaia (spaţiu nemodernizat, lipsă toalete). La Pătroaia, în comuna Crângurile, câţiva prichindei privesc cum lucrează muncitorii la clădirea veche în care şi-au petrecut anii de grădiniţă. De câţiva ani, micuţii au fost mutaţi într-o încăpere din căminul cultural, întrucât grădiniţa funcţiona într-un spaţiu foarte vechi, fără apă curentă şi cu toaletele în curte.
Sobele vechi au fost dărâmate, tâmplăria veche va fi înlocuită cu geamuri de tip termopan, pardoselile şi pereţii vor fi modernizate şi vor fi dărâmate şi toaletele din fundul curţii. Aşa cum se întâmplă în ţara noastră, lucrările nu au fost demarate la începutul vacanţei, ci cu câteva săptămâni înainte de startul noului an şcolar. Deşi proiectul de modernizare şi extindere a grădiniţei, în valoare de 670 000 de lei, finanţat prin AFIR, ar fi trebuit să fie inplementat până în data de 15 septembrie, autorităţile speră ca lucrările să fie finalizate până în luna octombrie.
Astfel că, la Pătroaia, grădinarii vor începe noul an şcolar tot în încăperea căminului cultural, până când grădiniţa modernizată va fi gata, însă, în celelelalte localităţi dâmboviţene nu se ştie când vor fi obţinute Autorizaţiile Sanitare de Funcţionare. Copiii vor învăţa în aceleaşi şcoli vechi peste care timpul şi-a pus amprenta.

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe