CLĂDIRILE ISTORICE…PERICOL PENTRU LOCUITORI

CLĂDIRILE ISTORICE…PERICOL PENTRU LOCUITORI

Municipiul Câmpulung, cândva staţiune balneoclimatică, apreciată  de turiştii din ţară şi din străinătate, un adevărat furnicar în zilele de vară și cele de sărbătoare, cu bogății naturale dar și arhitecturale, arată acum ca o fantomă. Clădirile atât de prețioase, în care s-a scris istoria, în care au pășit personalități importante zac acum în paragină. Multe dintre ele sunt la  un pas de a se prăbuși chiar peste trecători.

Pentru cei care le-au cunoscut în perioada de glorie, este dureros să vadă cum aceste bijuterii arhitecturale se dărâmă bucată cu bucată.

În urmă cu câțiva ani, primăria Câmpulung avea în plan un proiect amplu de reabilitare a fațadelor, cu implicarea proprietarilor de clădiri din zona centrală a muncipiului. Ideea este acum în conservare, timp în care multe dintre fațade dar și balcoane sunt un pericol pentru cetățeni. Un exemplu de clădire pericol public este și fostul cinematograf Balada aflat în administrarea RADEF România Film. Proprietarul clădirii și primăria sunt în discuții de ani buni pentru ca cinematograful să ajungă la administrația locală.

O clădire istorică importantă, Hotelul Regal din Câmpulung zace de asemenea în paragină. Dacă ne gândim la istoria şi însemnătatea arhitecturală, am fi tentaţi să spunem că acest hotel reprezintă o valoare, nu numai pentru oraşul Câmpulung, ci pentru România. La acest moment, terasele de la cupole sunt pe cale să se dărâme.

De asemenea, din vremurile de glorie ale hotelului s-a păstrat și o fotografie în care  se vede cum din balconul hotelului Regal,  regele Carol i-a salutat pe câmpulungeni. Anul 2016 a adus și o schimbare importantă care vizează în principal orașele și localitățile unde sunt clădiri lăsate în paraginp, iar Câmpulung Muscel este un exemplu elocvent. Potrivit modificarilor legislative, consiliile locale pot majora impozitul pe proprietăţi cu pâna la 500% pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilan. La Câmpulung Muscel, adminsitrația locală a luat o hotărâre de majorare cu 200%, dar aceasta se va face abia în 2018.

Pentru clădirile de patrimoniu aflate în administrarea primăriei, edilul susține că se caută fonduri, deși au trecut zeci de ani în care nimeni nu a schimbat nimic.

 

Comenteaza

comentarii

reclama ta