CARTOFII, LA PREŢ DE NIMIC

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ţăranii din Lunguleţu fac haz de propriul lor necaz. După eforturi repetate pentru a-şi salva culturile de cartofi, afectate de frigul din primăvară, aceştia nu se pot înţelege asupra preţului. Astfel că, samsarii profită de truda agricultorilor, în timp ce oamenii care muncesc pământul spun că nu îşi scot nici măcar investitia făcută. Au ajuns să vândă cartofii cu preţuri cuprinse între 0,25/kg lei si 0,50 lei/kg.

În ciuda capriciilor vremii din primăvară, prima recoltă de cartofi este satisfăcătoare pentru agricultori. Spun că nu frigul a fost cea mai mare problemă a lor, ci preţurile foarte mici cu care sunt nevoiţi să îşi vândă marfa.

Mulţi dintre agricultori au cultivat pe suprafeţe foarte mari şi de teamă să nu rămână cu marfa nevândută, scad dramatic preţurile. Ceilalţi sunt nevoiţi să negocieze cu clienţii, altfel riscă să se strice toată recolta.

Frigul şi vremea ploioasă au întârziat prima recoltă cu mai bine de două săptămâni. Comercianţii nu se grăbesc să cumpere nici acum. Stau în obor până când reuşesc să scoată preţul minim de la producători. Săndel Răducanu a venit să cumpere cartofi de la Lunguleţu tocmai din judeţul Vrancea.

Domnul Nelu a reuşit să vândă toţi cartofii cu care a ajuns în obor. A dat patru tone de cartofi la un preţ cât de cât bun, spune el, adică 0,50 lei/kg.

La 73 de ani, doamna Dumitra conduce tractorul cu remorca plină de cartofi mai bine ca un bărbat. Este celebră la Lunguleţu şi toţi cei din jur sunt mândri de bătrâna şoferiţă.

Cât timp agricultorii nu vor accepta asocierea sau măcar colaborarea pentru a se pune de acord asupra preţurilor, munca lor pare a fi în zadar. Satisfacţia generată de producţia bogată le piere de pe chip atunci când vând tone de cartofi la preţuri de nimic, între 0,25 lei/kg şi 0,50 de lei/kg.

Comenteaza

comentarii

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Recomandarile redactiei

Ultimele stiri