CARNEA DE PORC, MAI SCUMPĂ DE CRĂCIUN

CARNEA DE PORC, MAI SCUMPĂ DE CRĂCIUN

Au rămas fără porcii din gospodărie cu câteva luni înainte de Ignat, însă deși li s-a promis că vor fi despăgubiți, mulți români nu vor avea anul acesta nici bani să cumpere carne de porc din magazine pentru masa de Crăciun. În același timp, prețul cărnii crește în ritm galopant. A ajuns la 10 lei kilogramul, iar specialiștii spun că va ajunge de sărbători la 12-13 lei pe kilogram.
Situația este dramatică în mii de gospodării din țară, acolo unde porcii au fost sacrificați de autorități pentru a împiedica răspândirea virusului pestei porcine. Oamenii au rămas fără animalele pe care le crescuseră pentru a avea ce pune pe masa de sărbători. Deși pentru fiecare porc sacrificat care a avut crotaliu proprietarii trebuie să fie despăgubiți, banii nu au ajuns încă iar oamenii nu au cu ce să meargă la cumpărăturile pentru masa de Crăciun.
Nici cei din județele unde virusul nu a pătruns nu vor putea vinde carnea de porc prea ușor. Pe lângă lipsa cumpărătorilor, pesta porcină a impus și reguli stricte.
Carnea de porc va fi mai scumpă de Crăciun, iar românii vor pune pe masă carne din Germania sau Spania, dat fiind că pesta porcină nu a afectat doar gospodarul de rând, ci şi marile ferme industriale. Preţul a ajuns la 10 lei kilogramul, iar specialiştii spun că va ajunge de sărbători la 12-13 lei pe kilogram.
Nici semnele pentru anul viitor nu sunt tocmai bune. În multe zone sunt restricții în privința creșterii porcilor în gospodărie, astfel că oamenii nu vor mai putea achiziționa și crește peste an porci pentru Crăciunul viitor. În alte zone au fost aduşi porci santinelă, care vor fi monitorizaţi pentru a se stabili dacă pericolul bolii a trecut.

Comenteaza

comentarii

reclama ta