CAMPUSURILE ȘCOLARE…ȘANTIERE ABANDONATE

CAMPUSURILE ȘCOLARE…ȘANTIERE ABANDONATE

Risipa de bani publici se vede la tot pasul în România zilelor noastre. Proiecte începute doar pe hârtie, investiții demarcate și neterminate și construcții transformate în ruine înainte de inaugurare. Se întâmplă și în județul Ialomița, unde în urmă cu 9 ani Ministrul Educației venea cu o promisiune pentru catdrele didactice și elevii care învață în orașul Slobozia: înființarea a patru campusuri școlare cu spații de cazare pentru profesori și elevi, cantine și ateliere. Suntem în 2017 și încă mai vedem șantiere abandonate.

La 9 ani distanță se vede eșecul la Slobozia. Deși construcțiile începuseră bine, după ce ministerul a stopat finanțarea toate au fost trecute în conservare…urmând ca administrațiile locale să dispună mai departe bani din buget pentru finalizarea lor. În 2014 Uniunea Europeană a promis că va investi în campusurile din Slobozia, însă administrația locală, cea care le luase în administrare a pierdut fondurile, așa că aceste campusuri nu au mai avut nicio șansă. Firma care se angajase să construiască cele două imobile a intrat in insolvență. Una dintre construcții ar fi trebuit să deservească Liceului Tehnologic Mihai Eminescu. Aici am găsit un adevărat dezastru. Construcția începută în 2008 se dărâmă cu fiecare zi, de peste tot se desprind bucăți. Mirosul e insuportabil. Peste tot sunt resturi, gunoaie și chiar un așternut unde își face veacul un om al străzii. E toaletă publică, adăpost pentru maidanezi și sărmani, toate la un loc.

Pereții sunt acoperiți de grafiti și funingine. Cineva a făcut focul și s-a încălzit aici. Nici măcar acoperișul nu e gata așa că atunci când ploua e ca afară. Nu-i de mirare că omul nostru s-a adăpostit sub o scară. Înconjurat de bălării, șantierul se va dărâma de tot în câțiva ani dacă nu se intervine, cât despre construcția unui campus școlar…nici nu se mai poate pune problema în aceste condiții.

Mergem mai departe, la campusul de la Liceul de Arte Ionel Perlea. Aici trebuia să fie un imobil unde să fie cazați elevi, un bloc de garsoniere pentru profesori, cantină și ateliere. Dintre toate am găsit doar aceasta construcție nefinalizată, neacordată la utilități și totuși un ansamblu de ateliere. Aici nevoia de un spațiu de cazare este foarte mare.

Contactat în cadrul emisiunii SUD-Muntenia La Raport, primarul actual din Slobozia, a susținut că finalizarea campusurilor nu este o prioritate. Strategia actualei conduceri a primăriei nu include și aceste construcții, iar edilul șef nu are informații clare despre necesitatea lor. Pe lângă cele din Slobozia, alte două campusuri începute în Fierbinți și Fetești au fost totuși finalizate după mai multe încercări.

 

 

Comenteaza

comentarii

reclama ta