BLOCAJ ÎN MEDICINA DE FAMILIE

BLOCAJ ÎN MEDICINA DE FAMILIE

Haos în cabinetele de medicină de familie! Pacienții veniți pentru consultații, trimiteri sau rețete fac cale întoarsă și asta pentru că medicii nu s-au înțeles cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și nu au mai semnat prelungirea contractului. În Argeș, unii medici și-au anulat consultații, alții nu au eliberat rețete. În Dâmbovița situația este similară și astăzi.
„Sunt medici cărora le e frică. Pentru că li s-a spus că rămân fără contract, ceea ce înseamnă că te duci să vinzi gogoşi în piaţă, nu numai tu, ci şi asistenta. Mulţi deja şi-au depus cereri de emigrări. Dacă se va continua acest protest sau nu este mai puţin important, dar important este că decidentul nostru consideră că trebuie să ne ameninţe decât să încerce să rezolve probelemele pentru care am ajuns aici”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie.
Medicii de familie protestează faţă de birocraţia din sistemul de sănătate, şi nu mai acordă servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, astfel încât pacienţii nu vor mai primi trimiteri şi reţete compensate. Asta înseamnă că bolnavii trebuie să plătească pentru consultaţii, dar şi să achite integral reţetele eliberate de aceste cadre medicale. În Dâmbovița protestul a început de marți și continuă. Pacienții au fost practic la mila medicilor.
Și în Argeș situația este critică. Ilie Avram este un bărbat care luptă pentru viața soției lui, bolnavă de hepatita C. Bărbatul a fost trimis de la spital la medicul de familie care nu a putut să-l ajute decât cu sfaturi. Bărbatul spune că are nevoie de o trimitere către spitalul Fundeni.
În aceeași situație s-a aflat o altă bolnavă cronic, rămasă fără medicamente.
Până acum circa 70% din medicii de familie din întreaga ţară au semnat actele adiţionale de prelungire a contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate, potrivit CNAS. Surse din rândul medicilor de familie spun că numărul celor care au semnat este mult mai mic.

Comenteaza

comentarii

reclama ta