BISERICILE S-AR PUTEA REDESCHIDE DUPĂ 15 MAI

BISERICILE S-AR PUTEA REDESCHIDE DUPĂ 15 MAI

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat măsurile de relaxare care vor fi luate după data de 15 mai. În bisericile din țară credincioșii vor putea participa la slujbe doar cu măsuri stricte pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. La intrarea în biserică se va face un triaj, iar persoanele cu tuse, strănut sau rinoree nu vor avea permisiunea de a intrat. În biserica se va păstra distanța și se va respecta regula unei suprafeţe de 8 mp per persoană atât personalul care deservește lăcașul de cult, cât și persoanele care intră în lăcașul de cult vor purta mască. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul. Persoanele își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție la intrarea în lăcașul de cult. INSP a prezentat și câteva măsuri speciale:

MĂSURI SPECIALE ÎN BISERICI

1. Se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult, în locul acestor gesturi

rituale se va indica îngenuncherea sau înclinarea;

2. Binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel putin 1 m;

3. Se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițile în care nu se pot asigura

lingurițe și pahare de unică folosință;

4. Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele frecvent atinse: mînerele

ușilor, obiectele de cult, icoanele, suprafețele;

5. Slujbele se vor oficia de către slujitorii bisericești/religioși, numai în aer liber cu

menţinerea distanţei între persoane.

Pelerinajele și ceremoniile religioase nu sunt recomandate. Pe de altă parte, și în privința evenimentelor religioase private, Ministerul de Interne a venit cu câteva lămuriri. Astfel, propunerea este ca după 15 mai, când va fi instaurată starea de alertă pentru COVID-19, la ceremoniile religioase precum botezuri, cununii și înmormântări să participe maxim 16 persoane cu respectarea regulilor de distanțare socială.

DOCUMENT M.A.I.

„Activitățile organizate de slujitorii cultelor religioase în locașurile de cult, care se desfășoară fără participarea credincioșilor sau practicile și ritualurile cu caracter privat (ex. botezurile, cununiile sau înmormântările) care au loc cu participarea unui număr strict limitat de persoane -maxim 16 persoane și respectarea regulilor de distanțare socială”.

Comenteaza

comentarii

reclama ta