BISERICA DIN BĂLENI A FOST REABILITATĂ

BISERICA DIN BĂLENI A FOST REABILITATĂ

S-au terminat lucrările de reabilitare a bisercii din satul Băleni Români, cea mai mare biserică din mediul rural din județul Dâmbovița! Lăcașul de cult este monument istoric de o importanță deosebită, avand picturi de Tătărăscu. Investiția de aproximativ un milion și jumătate de lei a fost făcută din fondurile comunei.

Lăcașul de cult datează din anul 1840, fiind ridicat de familia boierilor Băleni. Lucrările au fost finalizate în anul 1858, iar în anul 1901 s-au efectuat noi lucrări de reparație. Din păcate, odată cu trecerea timpului, acoperișul Bisericii a fost afectat, iar acum a avut nevoie de reparații capitale. Procedurile au demarat încă din 2018 însă fiind vorba despre un monument istoric a fost necesar ca fiecare lucrare să fie aprobată prin comisie. Acum lucrările de reabilitare au fost finalizate. S-a reparat integral acoperișul, inclusiv structura de lemn și s-a montat tablă de cupru si titat zinc la turle.

Biserica este în patrimoniul cultural al comunei Băleni , însă edilul a anunțat că lăcașul de cult va fi cedat spre administrare Parohiei Băleni Romăni.

Actuala biserică din Băleni Români este una dintre cele mai impozante biserici din județul Dâmbovița. Biserica este în formă treflată, cu absinte mari în naos, cu zidire masivă, cu patru stâlpi masivi de susținere pe o parte și alți patru pe cealaltă, dintre care doi stâlpi susțin altarul. Lăcașul de cult are și trei turle meșteșugit proporționate și diferite ca arhitectură. Două sunt în interiorul bisericii iar a treia, mai mare, este din zid în care se află și clopotul.

Comenteaza

comentarii

reclama ta