PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » BANI PUȚINI PENTRU EDUCAȚIE

BANI PUȚINI PENTRU EDUCAȚIE

de Andrei Oprescu
16 vizualizări

Analiza realizată de Monitorul Social arată clar faptul că în România învățământul primar primește de două ori mai puțini bani, ca procent din bugetul total acordat Educației, decât în tări cu un sistem performant. Asta în condițiile în care în acești primi ani de educație se pun bazele pentru fiecare copil. Pornim astfel cu stângul, iar în timp diferențele de perfomanță devin din ce în ce mai evidente.
„Accentul în țara noastră cade în special pe finanțarea sistemului universitar, aceasta fiind o componentă de elita la care are acces doar o parte din populația de vârstă școlară. Sistemul primar (clasele 1-4) este subfinanțat, beneficiind de o pondere de două ori mai mică decât în țări cu sisteme de educație performante, precum Danemarca”.
Susțin cei care au realizat analiza. Concret România alocă puțin peste 20% din bugetul Educației pentru finanțarea învățământului primar, în timp ce în Danemarca procentul ajunge la aproape 45%, iar Letonia alocă 37,4%.
Diferențele sunt însemnate între alocarea banilor pe nivele de educație în România. Astfel:
Bugetul alocat educației este unul mic în România față de alte state. De multe ori nevoile se acoperă din buzunarul părinților și profesorilor. Iată ce declara pentru MDITV un dascăl la o școală din Târgoviște.
Distribuirea bugetului Educației se reflectă în mod direct în rezultatele testelor PISA, derulate o dată la 3 ani, care măsoară capacitatea adolescenților de 15-16 ani în trei domenii-cheie: matematică, științe și capacitatea de a citi și înțelege un text. La testarea din 2015 Romania a fost întrecuta de Slovenia, Polonia, Cehia, Letonia, Ungaria, Lituania, Croația, Slovacia și Bulgaria. În urma României s-a aflat Moldova.

 

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe