AU SĂRBĂTORIT PAȘTELE CAILOR

AU SĂRBĂTORIT PAȘTELE CAILOR

Paștele Cailor, un obicei unic în România a fost sărbătorit în comunitatea bulgară din Municipiul Târgoviște. Sărbătoarea a intrat în patrimoniul cultural național al minorităților etnice din România. Tudorița, așa cum mai este cunoscut Paștele Cailor, reprezintă sărbătoarea primăverii. Paștele Cailor i-a adunat la un loc pe bulgarii din cartierul Matei Voievod din Târgoviște.Proprietarii de cai de rasă din comunitatea de bulgari și-au scos animalele la obișnuita paradă organizată în fiecare an. Cele mai frumoase exemplare au fost prezentate oamenilor care s-au strâns într-un număr mare la această sărbătoare. Ina a fost o prezentă care a atras toate privirile.

Imediat după slujba de la biserica din cartier caii au fost sfințiți de către preot.

Cei mai încântați de cai au fost copiii, dar și oamenii care nu fac parte din comunitatea sârbească. Cu toții sunt mândrii ca păstrează tradițiile și le duc mai departe. Pentru detinatorii de cai, acestia nu sunt doar niste animale, ci le-au devenit adevarati prieteni si sunt baza in gospodarie.

Dacă bărbații s-au mândrit și și-au pregătit din timp caii, domnișoarele au avut și ele o misiune importantă. Conceta este un aluat din lapte, miere, faina şi zahăr, pregătit special pentru acest eveniment de gospodine, care l-au oferit tuturor stăpânilor de cai.Comunitatea a amenajat si un muzeu, unde obiecte vechi de peste 100 de ani pot fi admirate, printre ele costumele populare sau un razboi de tetut.

Comenteaza

comentarii

reclama ta