ATACATORUL DIN FRANȚA ERA PE LISTELE SRI

ATACATORUL DIN FRANȚA ERA PE LISTELE SRI

Autorul atacului cu un cuțit de la Paris, în urma căruia o persoană a decedat, iar alte patru au fost rănite, se afla pe listele Serviciilor de Informații și chiar a ajuns în fața autorităților pentru audieri în luna aprilie. Acesta se număra printre persoanele radicalizate, care pot constitui un pericol pentru societatea în care se află. Se pare că atunci a reușit să păcălească autoritățile, iar în week-end a creat teroare în centrul Parisului. Atacul a fost revendicat de gruparea Stat Islamic.

Atacatorul, de origine cecenă, născut în 1997 şi al cărui atac a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic, nu avea antecedente judiciare, însă figura în registrul „S” al serviciilor de informaţii. În acest registru sunt incluse peste 10.000 de persoane, printre care islamişti radicali sau indivizi ce pot avea o legătură cu mişcarea teroristă, precum şi huligani şi membri ai grupărilor extremei drepte sau extremei stângi.În atacul de sâmbătă seara, un trecător în vârstă de 29 de ani a fost ucis şi alte patru persoane au fost rănite de acest tânăr care a strigat „Allah Akbar”, potrivit martorilor, înainte de a fi doborât de poliţie.

Ancheta la faţa locului a durat câteva ore, iar în noaptea atacului, autorităţile l-au identificat pe Hamzat Azimov, francezul de origine cecenă care a atacat trecătorii cu un cuţit în Cartierul Operei, zona aglomerată, unde sunt foarte multe baruri şi restaurante.

Martor: “Am auzit o femeie tânără țipând. A încercat să se adăpostească într-un restaurant. Era în fața intrării când atacatorul s-a repezit la ea. Femeia a căzut la pământ, era întinsă pe jos. Un prieten al femeii a încercat să-i vină în ajutor, dar atacatorul s-a îndreptat către acest bărbat. Atunci a fugit și el, a intrat într-un restaurant ca să caute adăpost.”

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a reacţionat la atacul din Paris şi a precizat că « întreaga responsabilitate » a acestui atac, soldat cu un mort, revine Franţei unde, atacatorul a crescut. Şi totuşi, numeroase atacuri teoriste au fost comise în ultimii ani de către ceceni care au fost de altfel o sursă de combatanţi în diverse grupări jihadiste din Siria şi Irak.

 

 

Comenteaza

comentarii

reclama ta