ARME DIN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL LA TÂRGOVIŞTE

Puşti, pistoale şi mitraliere din Primul Război Mondial au fost păstrate la Târgovişte, într-o expoziţie dedicată eroilor căzuţi pe front la 1900. Într-o societate în care industria armamentului este la pământ, armele, vechi de mai bine de 100 de ani, sunt în perfectă stare de funcţionare. Acestea au fost expuse la Cercul Militar din Târgovişte.

 

Această mitralieră, cu o capacitate de 600 de lovituri pe minut, este doar una dintre armele folosite în Primul Război Mondial, care au fost păstrate la Târgovişte.

 

În prezent, industria de apărare a ţării este la pământ, nefiind fonduri pentru armament. Cele trei societăţi din judeţul Dâmboviţa, reprezentative pentru industria de apărare a ţării, Mija, Dragomireşti şi Automecanica Moreni, sunt menţinute cu greu în activitate, prin puţinele comenzi pe care le au. Armele din Primul Război Mondial, păstrate la Muzeul de Istorie, au o valoare deosebită dată atât de vechimea lor, cât şi de perioada în care au fost folosite pentru făurirea României Mari. Acestea sunt în perfectă stare de funcţionare.

 

Expoziţia a fost găzduită pentru două zile de Cercul Militar de la Târgovişte.

 

Numele eroilor care s-au jertfit pentru patrie au fost păstrate pe un tablou cusut imediat după război, de văduvele şi mamele din Vulcana Pandele ale celor căzuţi pe front. De aceştia ne amintesc şi tablourile, uniformele, ţinutele de luptă şi decoraţiile rămase în urma Primului Război Mondial, pe care le regăsim la Târgovişte după 119 de ani.

 

 

 

Comenteaza

comentarii

reclama ta