ALTERNATIVĂ PENTRU MASA DE PAȘTE: CARNEA DE IED

ALTERNATIVĂ PENTRU MASA DE PAȘTE: CARNEA DE IED

Dacă nu v-ați hotărât încă ce veți pune pe masa de Paște, iar carnea de miel nu este pe placul dumneavoastră, vă prezentăm astăzi o alternativă gustoasă și sănătoasă. De la an la an, iedul câștigă din ce în ce mai mult teren. Nutriționiștii recomandă această carne, cu puține calorii și grăsimi, care este mai ușor de digerat. De gătit, se gătește la fel ca mielul, însă prețul face diferența.
Familia Păun din localitatea dâmbovițeană Mănești crește iezi de aproape 10 ani. Acum au 160 de capete pregătite pentru sărbătorile pascale. În ferma lor cresc și miei, însă domnul Bogdan spune că de câțiva ani românii aleg carnea de ied în defavoarei celei de miel pentru Paște. Este mai ușor de digerat și mai săracă în grăsimi.
Cumpărătorii vin cu câteva săptămâni înainte la ferma omului ca să își aleagă cel mai frumos exemplar. Prețurile au rămas la același nivel ca și anul trecut, însă carnea de ied este mai scumpă decât cea de miel.
De gătit se gătește la fel ca mielul, dar gustul face diferența. Doamna Nicoleta ne-a împărtășit câteva dintre secretele rețetei sale pentru masa de Paști.
Carnea de ied poate fi gătită la cuptor sau în ceaun. Important este să fie marina anterior cu plante aromate şi mirodenii tradiţionale în bucătăria românească: cimbru uscat, ceapă verde, usturoi verde, dafin, piper negru, rozmarin, busuioc, la care se poate adăuga vin. Carnea se gătește la foc mic, fără expunere la flacăra directă şi numai după îndepărtarea stratului de grăsime de pe carne. Este recomandarea nutriționiștilor pentru masa de sărbătoare, carnea de ied fiind mai săracă în grăsimi și calorii. Asociațiile de crescători încearcă să promoveze cât mai mult această alternativă.
De la specialiști aflăm că această are mai puține calorii decât cea de pasăre și este mai slabă în grăsimi chiar și decât vita.
După ce au dat o mână de ajutor în bucătărie, Georgiana și Medeea abia așteaptă să guste preparatele. Bucatele sunt gata, iar de pe masa de Paște nu lipsește nici brânza de capră asociată cu legume proaspete. Carnea de ied se servește cu mămăligă și mujdei de usturoi.
Anul acesta, iedul se vinde in viu cu 20 de lei kilogramul.

Comenteaza

comentarii

reclama ta