PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » AJUTORUL SOCIAL A SCĂZUT NUMĂRUL ZILIERILOR

AJUTORUL SOCIAL A SCĂZUT NUMĂRUL ZILIERILOR

de Andrei Oprescu
24 vizualizări

Săraca ţară bogată! Este dictonul care se potriveşte cel mai bine, raportat la situaţia din ţara noastră. În ultimii ani tot mai mulţi români se plâng că nu au de muncă, însă, când li se oferă bani şi mâncare pentru o zi de muncă la câmp, refuză categoric. Mulţi se mulţumesc cu venitul minim garantat de stat, pe care îl primesc sub formă de ajutor social şi nu merg la adunat de căpşuni sau de mere. Astfel că, zilierii sunt pe cale de dispariţie, în timp ce numărul asistaţilor sociali este în continuă creştere.

Suntem în plin sezon de trufandale dulci, iar soarele din ultimele zile a ajutat fructele să se coacă. Problema este că nu prea are cine să le adune de pe câmp, întrucât forţa de muncă este tot mai greu de găsit. Agricultorii din Băleni aduc oameni din localităţile învecinate cu maşinile personale pentru a-şi strânge recolta. Localnicii preferă să se rezume doar la ajutorul social.

În comuna Băleni peste 390 de persoane beneficiază de ajutor social, raportat la peste 8 300 de locuitori. Aceştia refuză să meargă la muncă cu ziua, deşi primesc mâncare, apă şi 50 de lei/zi. Cei care muncesc pe câmpuri vin de la zeci de kilometri distanţă.

Aceeaşi situaţie o regăsim şi pe Valea Dâmboviţei. Zilierii sunt aduşi de pomicultori la curăţat de grădini sau la cules de mere din satele învecinate.

În comuna Voineşti, sunt înregistraţi 210 asistaţi social, din 5 200 de locuitori.

De când Legea 416 s-a modificat, iar asistaţii social trebuie să se prezinte din trei în trei luni cu carnetul la control, situaţia s-a schimbat, dar nu în bine. Pentru că cei apţi de muncă sunt repartizaţi pentru anumite meserii, în funcţie de specializarea pe care o au, beneficiarii Legii 416 preferă să renunţe la ajutorul social, dar în acelaşi timp refuză şi munca de zilier.

Cuantumul ajutorului social se calculează în funcţie de câţi membri are o familie. Acesta poate fi de la 141,5 lei pentru o persoană singură, până la 527 de lei, pentru familiile formate din cinci persoane. Dacă asistaţii social ar calcula banii primiţi ca zilier, pornind de la 50 de lei/zi şi-ar da seama că venitul lunar ar fi mult mai mare. Un zilier care lucrează 25 de zile pe lună, strânge 1 250 de lei, iar mâncarea şi transportul sunt asigurate de agricultorii care le solicită ajutorul.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe