AJUTOARE PENTRU SINISTRAŢII DE LA GLODENI ŞI VĂLENI

AJUTOARE PENTRU SINISTRAŢII DE LA GLODENI ŞI VĂLENI

 

140 000 de lei este suma alocată de autorităţile judeţene sinistraţilor de la Glodeni şi Văleni! Aceşti bani vor fi împărţiţi celor 28 de familii afectate de alunecările de teren. Astfel că, un calcul simplu ne arată că fiecare familie rămasă fără casă va primi câte 5000 de lei. Oare ce pot face aceşti oameni năpăstuiţi doar cu 5 000 de lei?

Promisiunile nu s-au concretizat până acum, iar oamenii rămaşi fără case vor primi doar un ajutor infirm, pe lângă pierderile suferite. Urmare a pagubelor produse de alunecările de teren în localitățile dâmbovițene, în luna martie 2018, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat suma de 140.000 lei familiilor din comunele Văleni-Dâmbovița și Glodeni, ale căror gospodării au fost avariate. Din rapoartele întocmite de către comisiile de specialitate a reieșit faptul că au fost afectate atât elemente de structură, cât și locuințele în sine, care acum prezintă fisuri și crăpături, cu deplasări ale pereților și fundațiilor, fapt pentru care a fost dispusă evacuarea acestora. Un număr de 28 de familii vor primi sprijin financiar (20 de familii din localitatea Văleni-Dâmbovița și 8 familii din localitatea Glodeni), suma ridicându-se la 5.000 lei. Această valoare va fi acordată fiecărei familii prin intermediul Societății Naționale de Cruce Roșie – Filiala Dâmbovița.

Au ajuns pe drumuri şi nimeni nu se grăbeşte să găsească o soluţie pentru aceşti oameni rămaşi fără un acoperiş deasupra capului. Majoritatea stau la rude, dar spun că nu pot rămâne acolo pentru mult timp, iar cu 5 000 de lei nu pot face mare lucru. Mai mult decât atât, referitor la obiectivele de infrastructură rutieră afectate de calamități, s-a întocmit un proiect de hotărâre de guvern pentru alocarea de fonduri pentru comunele Glodeni și Văleni-Dâmbovița. În urma evaluării s-a constatat faptul că suma necesară pentru lucrările de refacere și punere în siguranță a sectoarelor afectate este de 2.150.000 lei din care 1.300.000 lei sunt necesari pentru obiectivul CJD – DJ 716, afectat în punctul ”Saramură”. Totodată, pentru obiectivele de infrastructură de interes local și județean afectate de calamități în perioada februarie 2017 – martie 2018, CJD și Prefectura Dâmbovița au redepus la MDRAP proiecte de hotărâri de guvern în vederea alocării către UAT-uri a unor sume reprezentând 37.500.000 lei, fonduri absolut necesare punerii în siguranță a obiectivelor, cu precizarea că întârzierile în alocarea sumelor amintite vor determina amplificarea dezastrelor, cu urmări negative din punct de vedere al costurilor suplimentare.

 

 

Comenteaza

comentarii

reclama ta