PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » 87 DE ORE DE ALERGARE

87 DE ORE DE ALERGARE

de Andrei Oprescu
7 vizualizări

 

Oboseala, nopţile consecutive private de somn, înfruntând dificultatea unui traseu nemarcat, diferenţele de temperatură de până la 30°, avertizările de furtună şi lipsa de suport pe parcursul traseului nu i-au oprit pe alergătorii români, care au participat la Transcanaria 360°. Doi dintre ai noştri au reuşit să ajungă la finish, încadrându-se in termenul limita de 100 de ore, iar cel mai tanar maratonist care a luat parte la această aventură are doar 26 de ani.

Claudiu Beleţoiu are doar 26 de ani şi este pasionat de alergarea montană. Nu s-a limitat doar la cursele din ţară, la maratonuri accesibile, ci a hotărât să se aventureze într-o cursă la limita supravieţuirii. Astfel că, s-a înscris la cursa Transgrancanaria 360°, al cărei concept, așa cum a fost gândit de organizatori, presupune înconjurarea insulei în alergare, printr-un traseu având distanța de 269 de kilometri și o diferență pozitivă de nivel de 12.000 de metri. Este o provocare individuală, desfășurată în regim de auto-gestionare. Cursa trebuie finalizată înainte de limita de timp de 100 de ore, iar participarea la această provocare este strict individuală Participanții trebuie să stăpânească anumite tehnici necesare pentru a fi acceptați în cursă: orientare, capacitatea de a se adapta la schimbările drastice ale condițiilor meteorologice, abilitatea de a asista alți alergători în caz de urgență. Toleranța la oboseală, la lipsa somnului și alimentației, sunt de asemenea atuuri necesare participanților, aspecte de care Claudiu nu a dus lipsă şi a reuşit să ajungă la finish în timp util. Alături de el a mai fost un alt roman, iar cei doi au reușit să încheie cursa astfel: Mihai Șerban – locul 30, în 79 de ore și 45 de minute, iar Claudiu Belețoiu – locul 44, în 87 de ore și 22 de minute.

Pentru Claudiu, această cursă nu a semnificat doar o încercare personală de a-și depăși limitele, ci și un prilej de a pune umărul pentru susținerea unei cauze umanitare: susținerea copiilor bolnavi de cancer din cadrul Asociației PAVEL în vederea strângerii de fonduri pentru proiectul Școala de Spital, care ajută copiii și tinerii diagnosticați oncologic să își continue studiile pe perioadele internărilor.

La vârsta de 7 ani am suferit un accident în urma căruia doctorii au pus diagnosticul de amputare a brațului meu drept. Datorită faptului că am o familie care a luptat pentru mine, m-am bucurat de o salvare miraculoasă și de continuarea unei vieți normale, motiv pentru care am ales să ajut alți copii bolnavi să își recapete sănătatea. Așa cum și eu în copilărie am primit o nouă șansă, și alți copii merită să se bucure de cei mai frumoși ani din viață, fără grija vreunei boli.”

De asemenea, el consideră că mai important decât timpul în care termini o cursă, este esențial să fii atent la dificultățile întâmpinate de alți coechipieri. Pe ultimii 10 kilometri, Claudiu a preferat să acorde sprijin unui alergător din Marea Britanie, care era în colaps pe marginea drumului atunci când l-a găsit. După mai multe încercări de a-l sprijini să continue cursa, starea fizică a colegului de cursă a impus solicitarea unui ajutor de specialitate și a fost chemată o ambulanță pusă la dispoziție de organizatorii competiției.

În afară de reușita celor 2 sportivi la cursa de 269 de kilometri, alți 10 alergători români au finalizat probe diferite în cadrul Transgrancanaria, probe pe distanțe cuprinse între 17 și 125 de km.

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe