160 DE ANI DE LA UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE

160 DE ANI DE LA UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE

O decizie curajoasă luată în urmă cu 160 de ani a fost primul pas în dezvoltarea unei Românii moderne. Moldova și Țara Românească s-au unit, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza și pentru a aminti de această mare realizare, anual, românii sunt îndemnați să-și dea mâna în Hora Unirii. La Târgoviște manifestările au avut loc în Piața Tricolorului.

Pe 24 ianuarie este marcată ziua în care, în 1859 Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitorul Ţării Româneşti, devenind primul lider al Principatelor Unite şi, după câţiva ani, al statului unitar România. Unirea celor două principate a început practic în anul 1848, atunci când s-a realizat uniunea vamală între Moldova şi Ţara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. În 1859, Conferinţa puterilor garante de la Paris (26 martie – 25 august 1859) a recunoscut dubla alegere a lui Cuza ca domn al celor două principate. La Târgoviște manifestările s-au desfășurat în Piața Tricolorului.

Jandarmii turci aflați într-o etapă de pregătire și perfecționare în Dâmbovița au dat mână cu românii în hora Unirii de la Târgoviște

Comenteaza

comentarii

reclama ta