PRIMA PAGINĂ » Stiri » Prahova » ZMEURA DE GORNET…AFACERE DOAR PENTRU INTERMEDIARI

ZMEURA DE GORNET…AFACERE DOAR PENTRU INTERMEDIARI

de Andrei Oprescu
87 vizualizări

La nici 25 de kilometri de Ploiești, o localitate mică s-a transformat de-a lungul timpului într-un adevărat rai ai zmeurei. Fructele aduc renume localității în care peste 80% din localnici se ocupă de cultivarea lor. Suprafața cultivată cu zmeur s-ar putea ridica la 60 ha. Aproape fiecare gospodărie deține cel puțin loturi de 1.000 mp, iar cea mai mare suprafață nu depășește un hectar. Anul trecut se estimează că s-au recoltat în jur de 300 de tone.  Din păcate însă, oamenii nu au piață de desfacere. Dacă nu vând fructele culese în aceeași zi, zmeura se strică.

Localitatea Gornet a devenit celebră încă de pe timpul Regelui Mihai, când localnicii au reușit să obțină premiul I la perele de toamnă, însă cel mai mult este cunoscută ca urmare a plantațiilor de zmeură, de pe vremea lui Ceaușescu. După 1990 însă plantațiile au fost neglijate și distruse. A fost nevoie de aproape două decenii ca ele să fie reînființate în suprafețe mai mari, de data aceasta în gospodăriile populației. Anul acesta producția este bogată, dar localnicii din Gornet vând zmeura cu 10 lei/kg. Soții Negoițescu au făcut o tradiție din cultura de zmeură. Nea Cornel spune că a învățat de la părinți să o cultive, că este muncă multă, dar nu se gândește să renunțe.

Cât privește profitul, aici lucrurile nu sunt atât de simple. Producătorii din Gornet nu au piață de desfacere în localitate. Și pe lângă faptul că dau ieftin kilogramul de zmeură, mai bat și drumul cu lădițele până la Ploiești.

Cei doi soți au încercat să valorifice fructele prin colaborare cu mai multe cofetării, însă fără reușită.

Doamna Elena este cofetar de meserie și spune că acum ieșită la pensie, pregătește bunătăți pentru copii și nepoți cu fructe proaspete din cultura proprie. Înainte de Revoluţie, zmeura era la mare căutare. Veneau TIR-uri din Germania, pe timpul lui Ceauşescu, stăteau cu săptămâna să strângă cât mai multă zmeură. Acum, valorificarea fructelor este dificila. Mai ales atunci când intervin samsarii. Deseori intermediarii vin la porțile oamenilor, cumpără o cantitate mare pe bani puțini și apoi o vând la suprapreț.

Zmeura pe care localnicii din Gornet o dau cu câţiva lei, ajunge şi peste hotare. Acolo, însă, clienţii sunt dispuşi să dea mai mulţi bani pe marfa românească. În ţări din nordul Europei, spre exemplu, câteva sute de grame costă zeci de dolari.

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe