VREME EXTREMĂ

VREME EXTREMĂ

Anul acesta avem de-a face cu o vară a extremelor. Temperaturile ridicate din timpul zilei alternează cu episoade de vijelii şi grindină, iar schimbările se produc brusc. În decurs de câteva minute vremea se schimbă radical, iar meteorologii anunţă în continuare instabilitate atmosferică.
Aceste imagini au fost filmate în localitatea dâmboviţeană Mătăsaru, satul Odaia Turcului. După o zi cu soare puternic şi temperaturi ridicate, a urmat un episod de vreme severă. În doar un minut a trecut de la ploaie torenţială şi vijelie puternică, la grindină şi manifestări de vreme severă.
Cei care tocmai participaseră la un meci de fotbal, s-au adăpostit rapid când a început vijelia. În imagini se văd copacii aplecaţi de vântul puternic. Potrivit meteorologilor, manifestările de instabilitate vor continua zilele următoare. Acestora li se vor adăuga şi episoade aproape de pragul canicular, cu temperaturi ridicate şi depăşirea indicelui de confort termic. Primul val de caniculă îşi va face simţită prezenţa în România începând de miercuri. Se vor înregistra 35 de grade Celsius în vest, sud şi est, mai ales în zonele de câmpie.
Până marţi la ora 23 este valabil un cod galben de manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată. În Oltenia, vestul și sudul Munteniei, nordul Moldovei, local în Transilvania și la munte vor fi intervale cu manifestări de instabilitate atmosferică. Astfel, se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20…25 l/mp, iar izolat 40…50 l/mp. ANM a extins şi informarea meteorologică până miercuri, la ora 23.00. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…40 l/mp. Fenomenele vor fi mai frecvente în timpul după-amiezelor și serilor.

Comenteaza

comentarii

reclama ta

Mergi sus