SUSPICIUNI DE PESTĂ PORCINĂ LA GRANIȚA CU JUDEȚUL DÂMBOVIȚA

SUSPICIUNI DE PESTĂ PORCINĂ LA GRANIȚA CU JUDEȚUL DÂMBOVIȚA

Este alertă și în județul Argeș. Prima suspiciune de pestă porcină din județ a apărut în localitatea Negrași. Medicii veterinari au prelevat probe de la animal și s-a decis uciderea celorlalți porci din gospodărie și s-a instalat un filtru la intrarea în exploatație.
Autoritățile sanitar-veterinare din Argeș sunt în alertă. Vineri a apărut prima suspiciune de pestă porcină africană în județ după ce un caz a fost semnalat de o familie din localitatea Negrași. Medicii veterinari au trimis probele la institut în București și s-au luat primele măsuri de prevenire a extinderii virusului.
Medicii vor verifica toate animalele din respectiva zonă pentru a putea preveni extinderea virusului şi la alte animale, dar şi în alte localităţi din judeţul Argeş. Pericol există și pentru județul Dâmbovița, având în vedere că localitatea Negrași este la doar câțiva kilometri de județul Dâmbovița. Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100 la sută pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor. Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Comenteaza

comentarii

reclama ta

Mergi sus