SUBVENŢII DE LA APIA PENTRU ANIMALE CHINUITE

SUBVENŢII DE LA APIA PENTRU ANIMALE CHINUITE

Localnicii s-au revoltat la Maluri, în judeţul Dâmboviţa! Spun că nu mai suportă modul în care un crescător de animale îşi îngrijeşte necuvântătoarele, pentru care încasează subvenţii consistente de la APIA. Vacile şi oile sunt mai tot timpul pe drum sau prin gospodăriile şi grădinile oamenilor şi se opresc oriunde găsesc ceva de mâncare. Sătenii îl acuză pe proprietar că le ţine nemâncate, pentru că nu are nutreţ pentru ele. Stă mai tot timpul ameţit de aburii alcoolului, în timp ce animalele au mâncat numai crăci pe timp de iarnă. Individul nu ştie nici măcar câte necuvântătoare sunt în gospodăria sa.
Puţinii localnici rămaşi la Maluri spun că s-au săturat să aibă ei grijă de animalele vecinului Ilie, pentru ca necuvântătoarele să nu le distrugă gospodăriile. Toată iarna au mâncat ce au găsit prin grădini şi s-au adăpostit de vremea rea în casele părăsite, care stau să se prăbuşească. Totul, în timp ce proprietarul zăcea beat pe unde apuca, susţin oamenii. Împreună cu aceştia am mers şi noi la Ilie Iordache, crescătorul de animale, care încasează anual subvenţii de la APIA, deşi nu îşi îngrijeşte animalele. Nu are nici adăpost pentru ele şi nici nutreţ, dar, în ciuda plângerilor făcute la autorităţile competente, nu a venit nimeni în control la Maluri.
Fără să vrea, proprietarul recunoaşte: animalele sunt bolnave, iar medicul veterinar trebuie să vină mai mereu să le facă tratament. Din păcate, fără condiţii de supravieţuire, acestea mor chiar şi prin gospodăriile vecinilor. Săptămâna trecută, un localnic a găsit un viţel mort, în garajul său, care este încă în construcţie. Tot săptămâna trecută, o vacă a zăcut prinsă în noroi două zile. La insistenţele localnicilor, animalul a fost scos, iar acum este ţinut într-o casă părăsită, evident, fără hrană.
Singura autoritate care a ajuns la Maluri este Poliţia Locală a oraşului Pucioasa.
Cea mai mare problemă este reprezentată de faptul că produsele provenite de la animalele bolnave şi neîngrijite ajung pe mesele altor oameni, pentru că individul vinde carne, lapte şi brânză pe unde apucă. Evident, acesta nu recunoaşte, aşa cum nu recunoaşte niciuna dintre acuzaţiile care i se aduc.
De frica lui Dumnezeu, aşa-zisul crescător de animale nu mai ştie nici câte necuvântătoare are.
De fapt, individul are înregistrate la APIA 10 vaci şi 53 de oi. Localnicii spun că numărul bovinelor este mult mai mare. Doar ei au numărat 17 vaci care umblă pe străzi şi care, toată iarna, au mâncat doar crăci uscate prin grădini. Proprietarul nu recunoaşte că ţine atâtea animale la Maluri. Nu ştie să spună nici unde doarme, d-apoi pe unde sunt animalele.
Localnicii supăraţi spun că au făcut plângeri şi la APIA şi la DSV. Apar înregistrate doar cele de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Reprezentanţii DSVSA vor merge în control la Maluri. Prima sancţiune este amenda, apoi urmează deschiderea dosarului penal, pentru chinuirea şi maltratarea animalelor, în cazul în care proprietarul animalelor nu asigură condiţiile de bună-stare a necuvântătoarelor.
La APIA, controalele la crescătorii de animale se fac pe eşantioane şi nu se ştie când îi va veni rândul şi lui Ilie Iordache de la Maluri.

 

 

Comenteaza

comentarii

reclama ta

Mergi sus