ŞI CU BANII DAŢI ŞI FĂRĂ VACANŢĂ

ŞI CU BANII DAŢI ŞI FĂRĂ VACANŢĂ

 

Scandalul din turism continuă, după moartea patronului Omnia, care a ales să se sinucidă, în luna octombrie, cel mai probabil, pentru că şi-a dat seama că va plăti cu închisoarea pentru inşelătoriile făcute. Acum, turiştii care au plătit în avans pentru vacanţele din 2018, au foarte puţine şanse să-şi recupereze banii, întrucât Ministerul Turismului şi ANAT nu găsesc resurse financiare pentru sprijinirea turiştilor ţepuiţi.

În ultimii cinci ani, în fiecare an, un mare operator de turism fie a intrat în insolvenţă, fie a dat faliment. Anul acesta şocul a venit din partea Omnia, care era cel mai mare tour operator, o agenţie de turism cu un volum al vânzărilor impresionant, de peste 10 000 000 de euro încasaţi anual. Agenţia Omnia Turism a vândut pachete de aproximativ 7,5 milioane de euro pentru anul 2018, iar pentru perioada 17 octombrie – 31 decembrie 2017 au mai fost încasaţi 433.000 de euro de la 202 turişti. Este foarte greu ca aceşti turişti să-şi recupereze banii având în vedere că după moartea patronului în conturile firmei s-au mai găsit numai 30.000 de euro, iar asigurarea este o poliţă de despăgubiri de numai 50.000 dolari. Acum, agenţiile de turism care au vândut pachete pentru Omnia, încearcă să-şi ajute turiştii să-şi recupereze banii pentru vacanţele de anul viitor.

Clienţii Omnia nu sunt doar cei care au făcut rezervări direct la ei, ci şi turiştii care au plătit pachete la sutele de agenţii din toată ţara, care au avut contracte de colaborare cu tour operatorul şi pe care, spun agenţii, nimeni nu le apără în niciun fel.

Unele agenţii de turism, precum cea din Târgovişte, scapă de despăgubirea turiştilor, întrucât în contract este prevăzută o clauză, conform căreia, pentru orice nereguli va răspunde direct compania Omnia. De asemenea, alţi agenţi de turism, tot din Târgovişte, răsuflă uşuraţi în cazul acestui scandal, întrucât au refuzat să vândă pahetele Omnia, tocmai pentru că ofertele păreau imposibile.

În ciuda faptului că turiştii cereau pachetele Omnia, reprezentanţii agenţiei de turism au fost inspiraţi şi au refuzat să vândă vacanţele la preţuri de nimic, cu care marele tour operator se lăuda.

Ministrul Turismului, Mircea Dobre

“Ceea ce s-a întâmplat la Omnia Turism credem că a fost un caz premeditat, ţinând cont că această companie funcţiona foarte bine, şi totul s-a petrecut într-un timp foarte scurt. Este o companie veche, de peste 26 de ani care nu a avut probleme.”

Alin Burcea, preşedintele ANAT

” Vom vedea totalul şi în termen de câteva luni, eu propun 5 – 6 luni, pentru că abia atunci se va şti de la executorul judecătoresc, să venim şi noi cu nişte bani pe care să-i alocăm acestor persoane, pentru că suntem extrem de interesaţi ca încrederea în agenţiile de turism să nu scadă, pentru că e foarte grav.”

Astfel că, turiştii ţepuiţi vor fi nevoiţi să plătească tot din buzunarul lor, dacă vor să meargă în vacanţe anul viitor.

 

Comenteaza

comentarii

reclama ta

Mergi sus