SCHIMBĂRI ÎN DOMENIUL ÎNGRIJIRILOR LA DOMICILIU

SCHIMBĂRI ÎN DOMENIUL ÎNGRIJIRILOR LA DOMICILIU

Odată cu schimbarea contractului cadru pentru medicii de familie, au apărut şi o serie de modificări în privinţa serviciilor de îngrijire la domiciliu. Noul contract prevede un numar maxim de zile de îngrijire, dar şi reguli stricte pentru medicii şi asistenţii care prestează servicii în acest domeniu. Astfel programul furnizorului nu mai poate fi mai mic de 8 ore pe zi. În România aceste servicii au luat amploare în ultimii ani şi din cauza populaţiei îmbătrânite a ţării.

Noile schimbări vizează atât pacienţii, beneficiari ai serviciilor de îngrijiri la domiciliu, cât şi furnizorul de servicii. În acest sens, regulile sunt clare. Furnizorii vor avea un program fix şi vor trebui să presteze serviciile 7 ore pe zi de luni până vineri.

S-a schimbat de asemenea şi tarifele pentru serviciile de îngrijire la domiciliu, astfel, dacă pacientul este complet imobilizat la pat, dependent total de altă persoană pentru îngrijirea de bază tariful aplicat este de 60 de lei în mediul urban şi 75 de lei în mediul rural la peste 15 km în afara localităţii de la sediul furnizorului, iar tariful maximal pentru pacientul care este incapabil să desfăşoare activităţi casnice, este imobilizat în fotoliu sau pat peste 50% din timpul zilei este de 55 lei în mediul urban şi 70 de lei pentru mediul rural.

Cererea de servicii de îngrijire la domiciliu este din ce în ce mai mare, având în vedere şi faptul că sunt decontate de CNAS şi tot mai mulţi bătrâni din România rămaşi singuri au nevoie de sprijin. Acest furnizor oferă servicii într-o localitate din Prahova.

Statisticile spun că 2 din 100 de români au nevoie de servicii de îngrijire la domiciliu pe termen lung. Datele INS din 2017 indică faptul că peste 3,55 milioane persoane făceau parte din categoria populaţiei vârsnice în timp ce în categoria populaţiei tinere de 0 – 14 ani erau 3,28 milioane persoane.

 

 

Comenteaza

comentarii

reclama ta

Mergi sus