S-AU UNIT PENTRU A-ŞI VALORIFICA MUNCA

S-AU UNIT PENTRU A-ŞI VALORIFICA MUNCA

Sătui să mai arunce merele pe care nu reuşesc să le vândă la timp şi la un preţ rezonabil, după ani de zile în care s-au luptat cu vremea şi cu birocraţia, 35 de pomicultori de pe Valea Dâmboviţei s-au unit într-o cooperativă agricolă pentru a-şi valorifica mai uşor roadele muncii. Noua asociaţie este cea mai importanţă de acest fel din zonă şi începe să aducă beneficii. Primul pas a fost achiziţionarea de îngrăşăminte chimice la un preţ mai bun decât cel de pe piaţă.
Au înţeles că viitorul în acest domeniu stă numai în colaborare şi că o asociaţie ar fi la momentul acesta singura şansă pentru a intra în marile magazine cu merele renumite de Voineşti. După ce ani la rând au spus ca Valea Dâmboviţei s-a transformat în Valea Plângerii, au aruncat tone de mere stricate, au luptat să intre pe piaţă şi nu au avut sorţi de izbândă, pomicultorii au pus bazele Asociaţiei Agricole Frumosul de Voineşti.
Cooperativa va recolta mere, cireşe şi prune de pe o suprafaţă totală de 150 de ha. Marius Oncescu a contribuit cu 20 de ha şi colegul său, Romeo Oprica, cu alte 30 de ha. În total sunt asociaţi 35 de membri. Primele rezultate au început deja să apară.
Nevoia unei asociaţii a venit din dorinţa de a accesa fonduri europene în acest domeniu, dar şi de a avea o piaţă de desfacere. Aceştia spun că până acum nu reuşeau nici măcar să se încadreze în programul guvernamental „Fructe în şcoli”, astfel că elevi dâmboviţeni deşi aveau bazin pomicol la Voineşti, mâncau mere din import.
Pe suprafaţa asociaţiei sunt atât meri, cât şi cireşi şi pruni. Cât priveşte soiurile de măr, sunt prezente cele tradiţionale Ionatan şi Golden Starkinson. Iar anul acesta se anunţă unul promiţător. Vremea nu a făcut pagube aşa că pomicultorii speră la o recoltă bogată.
Pomicultorii speră ca prin această asociaţie să reuşească să valorifice produsele mult mai uşor şi convenabil pentru munca depusă.

 

Comenteaza

comentarii

reclama ta

Mergi sus