PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » PROFITUL ÎNFLOREȘTE DE LA SERĂ PÂNĂ ÎN PIEȚE

PROFITUL ÎNFLOREȘTE DE LA SERĂ PÂNĂ ÎN PIEȚE

de Andrei Oprescu
181 vizualizări

Luna martie este de departe cea mai bună lună de vânzări pentru toate florăriile, toți vânzătorii și toți producătorii care au sere. În această perioadă este forfota mare. Tarabele sunt așezate, florile sunt alese cu grijă, în solarii abia dacă mai ai loc să arunci un ac, totul pentru a atrage clienții. Românii nu au bugete generoase, dar rup totuși sume considerabile pentru a face un gest frumos pentru doamne. Profitul înflorește de la seră și până în piețe: prețul unei zambile se dublează, iar unii vânzători fac prețul pe loc în funcție de client.
Zilele acestea , florarii sunt agitați, muncesc de dimineața până seara. E de-nţeles, având în vedere că într-o singură săptămână, vând aproape jumătate din cât vând tot anul. În sere producția este gata de livrare, iar pe tarabe și la florării este aglomerație mare. Potrivit unor estimări în România, florile sunt o afacere de aproape 200 de milioane de euro anual. Potrivit site-ului Ministerului Agriculturii, producția de flori din țara noastră a avut un vârf în anii 2012-2013 (aproape 200 de milioane de fire). Suprafețele cultivate cu flori au scăzut în ultimii ani, după un vârf de 450 ha (din care 117 ha în spații protejate) în 2013. Producţiile realizate în anii de vârf s-au obţinut cu preponderenţă în judeţele Ilfov, Alba, Dâmboviţa, Maramureş, Prahova, Giurgiu, Călăraşi.
Ulterior până în 2016 s-au înregistrat scăderi, iar în ultimii ani asistăm din nou la o creștere a suprafețelor cultivate și a profitului. Cea mai grea muncă o au producătorii în solarii. Investesc sume mari și riscă mai mult, cel mai mare profit îl au florarii în piețe și târguri. În acest solariu s-au investit cu tot cu sistem de încălzire, soiuri cultivate, folie și tratamente pentru plante aproape 100.000 de lei. Din sera din Gheboieni, Dâmbovița florile pleacă la prețuri rezonabile.
Din această seră din Dragomirești primulele pleacă și cu trei lei bucata în luna martie, o mușcată pleacă tot de la trei lei, o zambilă cu cinci lei.
Până la piață prețurile se dublează. O zambilă vândută de producător cu 5 lei, ajunge la tarabă la 8 lei și 10 lei. Prețurile nici măcar nu sunt afișate. Florarii pun prețul în funcție de fața clientului. Practic un client scoate din buzunar dublu. O primulă se vinde cu 5 lei din solar, iar în piață cu 10 lei.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe