PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » NUMĂRUL PRODUCĂTORILOR DE TOMATE, ÎN CREŞTERE

NUMĂRUL PRODUCĂTORILOR DE TOMATE, ÎN CREŞTERE

de Andrei Oprescu
13 vizualizări

 

Tot mai mulţi agricultori s-au reprofilat pe tomate şi aşteaptă banii de la Guvern. Numărul celor care au decis să cultive roşii s-a dublat la nivel naţional, comparativ cu anul trecut. Până acum 11 000 de cereri au primit deja finanţare. Şi în judeţul Dâmboviţa numărul beneficiarilor a crescut cu peste o sută faţă de anul 2017. Problema este că producătorii nu au unde să-şi valorifice marfa, dar, spun specialiştii, Guvernul caută soluţii în acest sens.

În judeţul Dâmboviţa sunt 280 de beneficiari ai programului de susţinere pentru culturile de tomate, număr aproape triplu faţă de anul 2017, când doar 100 de dâmboviţeni s-au încumetat să acceseze programul de sprijin de la Guvern. Petrişor, un agricultor din comuna Băleni, nu a realizat cultura de tomate pentru a accesa programul propus de Guvern. Planul a fost să renunţe la cultivarea altor legume şi să se axeze pe roşii. Pentru agricultor planul de acasă s-a potrivit perfect cu cel din târg pentru că solarul său se încadrează în condiţiile impuse de stat pentru acordarea sumei de 3000 de euro pentru ţăranii care produc marfă românească.

În judeţul Dâmboviţa nu s-a înregistrat excedent de producţie în extrasezon, până acum, cultivatorii reuşind să vândă roşiile în pieţe. Acum, când numărul acestor producători s-a triplat va fi nevoie de depozite de colectare a tomatelor, depozite care nu există încă.

La nivelul Ministerului Agriculturii sunt discuţii despre aceste depozite de roşii, care ar trebui făcute în mai multe zone legumicole din ţară, însă, au rămas doar la stadiul de discuţii.

În judeţul Dâmboviţa au fost identificate câteva suprafeţe pe care ar putea fi construite astfel de depozite.

Ionuţ nu a accesat programul de sprijin pentru cultura de tomate, pentru că nu corespunde condiţiilor cerute de Ministerul Agriculturii. Nu are suprafaţa de o mie de metri pătraţi cultivată cu roşii. A ales soiul Zadurela, pentru că este cel mai productiv, dar roşiile sale nu sunt coapte încă.

Atât agricultorii care au vândut deja roşii din solar, cât şi cei care mai au de aşteptat până se coace producţia s-au confruntat cu diferite probleme. Fie s-au mânat de la umezeală, fie tomatele au fost afectate de un vierme, care le-a oprit din creştere.

Rămâne de văzut când vor fi gata depozitele de roşii.

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe