NU L-AU UITAT PE SINGURUL ROMÂN ÎN VIAȚĂ MEDALIAT LA J.O. DE IARNĂ

NU L-AU UITAT PE SINGURUL ROMÂN ÎN VIAȚĂ MEDALIAT LA J.O. DE IARNĂ

La 50 de ani de la marea performanță care a intrat în istoria României, Nicolae Neagoe, singurul român în viață medaliat la Jocurile de Iarnă a fost sărbătorit de doi tineri sportivi din localitatea prahoveană Brebu. Teodora și Flavius și-au amintit de momentul istoric și au ales să îi facă o vizită la aniversarea sa de 77 de ani. În 1968 la Grenoble, în Franța, Nicolae Neagoe câștiga alături de regretatul Ion Panțuru bronzul în proba de bob, rezultat care nu a mai fost egalat vreodata.
Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe au cucerit singura medalie olimpică pentru România la sporturile de iarnă în 1968. Ei au avut atunci al treilea timp din concurs. Un rezultat de care ne amintim doar din patru în patru ani, când facem bilanţul performanţelor olimpiadelor, dar de care uităm când vine vorba de investiții. Iar campionii, sunt uitați și ei. Ion Panțuru a decedat în 2016 la vârsta de 81 de ani. În cariera de antrenor, care a urmat activităţii de sportiv, Ion Panţuru a format mai multe generaţii de sportivi valoroşi în bobul românesc. A fost declarat Maestru Emerit al Sportului şi numit cetăţean de onoare în trei oraşe de pe Valea Prahovei, în Comarnic, Sinaia şi Buşteni. Nicolae Neagoe locuieşte de mai bine de 10 ani la Brebu. Este imobilizat într-un scaun cu rotile după ce a fost nevoie să i se amputeze laba piciorului după un accident vascular. Cu ocazia aniversării sale la 77 de ani doi tineri sportivi care performează la bob și sanie l-au vizitat și l-au sărbătorit.
Fostul mare sportiv a vorbit și despre performanța din 1968 și istoria rezultatului de neegalat de români în ultimii 50 de ani.
În luna mai a acestui an vă prezentam într-un amplu reportaj și situația pârtiei de bob din România de la Sinaia. Pe vremuri, pe perioada iernii, în zonă era agitație. Acum e una dintre clădirile aflate sub pista de bob de la Sinaia stă însemnele Federației de Bob și cam atât. Peste 10 milioane de euro ar costa refacerea pistei. Reprezentanții statului ridică din umeri. . Începând cu 2007, campionatele naţionale de bob şi sanie se dispută în afara ţării. Destinaţia aleasă este Austria, acolo unde românii concurează pe pârtia de la Innsbruck.

 

Comenteaza

comentarii

reclama ta

Mergi sus