MURĂTURI CU SARAMURĂ DIN IZVOR

MURĂTURI CU SARAMURĂ DIN IZVOR

Când vine vorba de murături, fiecare gospodină are secretele ei. Unele păstrate din bătrâni, altele ceva mai recente. Este un loc în Dâmbovița, unde natura vine în ajutorul doamnelor care își pregătesc bucatele de iarnă. Se întâmplă în localitatea dâmbovițeană Ocnița, renumită pentru zăcămintele de sare. Spre deosebire de rețeta clasică ce presupune apă și sare, femeile din Ocnița folosesc o apa gata sărată, ce izvorăște din dealurile care înconjoară localitatea.
Dealuri întregi sunt pline de sare, care, odată extrasă, ajungea în toată regiunea de sud a Munteniei. Acum nu se mai extrage sare, dar zona le oferă localnicilor o alta resursă. Mulți oameni din zonă merg la izvoarele sărate și aduc apa în bidoane pentru a obține celebrele murături de Ocnița.
Oamenii din zona mai folosesc saramura și la șuncă sau brânză pentru a le păstra mai mult timp proaspete. Saramura luată de pe deal este folosită și pentru a păstra carnea de la Crăciun spun localnicii.

 

 

 

Comenteaza

comentarii

reclama ta

Mergi sus