MUNCA NEDECLARATĂ, ÎN VIZORUL INSPECTORILOR ITM

2017 a fost anul cu cele mai multe modificări legislative în domeniul muncii. Una dintre cele mai importante modificări vizează munca nedeclarată, un fenomen în continuă creştere în ultimii ani. Astfel că, prin Hotărâre de Guvern s-a decis înfiinţarea unui compartiment separat pentru depistarea muncii la negru.

Noul compartiment pentru munca nedeclarată, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmboviţa, funcţionează cu patru inspectori de muncă.

Conform Hotărârii de Guvern, munca la negru sau fără forme legale este catalogată ca muncă nedeclarată, termen folosit în întreaga Uniune Europeană, adică activitatea prestată de un lucrător pentru care, într-un fel sau altul nu se plătesc taxele aferente. În document sunt specificate clar cele patru cazuri care constituie muncă nedeclarată.

În cazul depistării unei persoane la muncă nedeclarată amenda este de 20 000 de lei, oferind contravientului posibilitatea ca la prima abatere să plătească sancţiunea contravenţională la jumătate în 48 de ore. Totodată, s-a renunţat la aspectul penal al muncii nedeclarate. Dacă înainte se deschidea dosar penal pentru depistarea a cinci persoane la muncă nedeclarată, acum legiuitorul a decis ca angajatorul să primească amendă contravenţională indiferent de numărul persoanelor care lucrează fără contract individual de muncă.

 

Comenteaza

comentarii