PRIMA PAGINĂ » Stiri » Ialomita » MIERE CA PE VREMEA BUNICILOR

MIERE CA PE VREMEA BUNICILOR

de Andrei Oprescu
42 vizualizări

JUDEŢUL IALOMIŢA

Mierea rămâne un produs de lux şi anul acesta! Producţia se anunţă la fel de scăzută ca anul trecut sau chiar mai slabă. Costurile pentru întreţinerea albinelor sunt foarte ridicate, iar apicultorii au fost nevoiţi să asigure şi hrană pentru albine, pentru că acestea nu au avut resurse suficiente. Din această cauză preţurile la miere nu vor scădea în acest an, ci vor rămâne ridicate, la fel ca în ultimii doi ani, când au fost majorate cu peste 30%. Pentru a nu ieşi, din nou, pe minus apicultorii au scos la vânzare miere făcută din diferite plante, ca pe vremea bunicilor.

Mierea de salcâm s-a găsit tot mai greu în ultimii ani, întrucât producţia a fost compromisă, din cauza capriciilor vremii. Anul trecut, spre exemplu, gerul din luna aprilie a compromis total producţia de miere, întrucât stupii au stagnat. Din cauza frigului, florile de salcâm s-au ofilit, înainte ca albinele să ajungă la ele. Astfel că, apicultorii încearcă să facă miere după reţetele străbunilor.

Mierea de albăstrele, recomandată pentru o bună vedere, mierea de castan, bună pentru afecţiunile pulmonare sau mierea de zmeură sunt cele mai noi sortimente de miere de albine pe care apicultorii le-au scos pe piață pentru a atrage cumpărătorii în acest an. Sunt foarte aromate, au numeroase indicații terapeutice, însă, e drept și un preț pe măsură. Un kilogram de miere de albăstrele ajunge, de exemplu, la 50 lei. Cele mai scumpe sunt însă produsele pe bază de polen și propolis, care se vând și cu 100 lei kilogramul.

Produsele care ajută la combaterea gripei şi răcelii sunt cele mai căutate în această perioadă, însă, preţurile îi nemulţumesc total pe apicultori.

Prețul mierii variază în funcție de sortiment. Cel mai ieftin se vinde mierea polifloră, cu 20 lei kilogramul, iar cea mai scumpă este mierea de salcâm, de albăstrele sau de rapiță care ajunge și la 50 lei borcanul.

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe