PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » MĂRUL DE VOINEŞTI, CERTIFICAT EUROPEAN?

MĂRUL DE VOINEŞTI, CERTIFICAT EUROPEAN?

de Andrei Oprescu
48 vizualizări

 

Pomicultorii de pe Valea Dâmboviţei vor să certifice la nivel european calitatea mărului de Voineşti! Acest lucru a fost semnalat în cadrul unei întâlniri cu specialişti din Ministerul Agriculturii, care au venit în Dâmboviţa pentru a informa şi pentru a promova sistemele de calitate U.E., astfel încât fermierii să îşi ducă produsele tradiţionale şi în afara ţării. Problema este că mărul de Voineşti este, de fapt, un soi italian, pentru că pomicultorii s-au reorientat către soiuri mai productive, uitând astfel de tradiţie.

România are doar patru produse certificate în sistemele de calitate europene: Magiunul de Topoloveni, Telemeaua de Ibăneşti, Salamul de Sibiu şi Novacul afumat din ţara Bârsei. Suntem pe un loc codaş la nivel european în ceea ce priveşte produsele înregistrate, după ţări precum Italia, Franţa, Spania, Portugalia, Grecia şi Germania. Toate aceste informaţii au fost prezentate de specialişti din Ministerul Agriculturii, care au organizat o adevărată caravare de informare şi promovare a sistemelor de calitate europeană, pentru ca agricultorii să îşi facă cunoscute produsele şi în afara ţării. În faţa lor, pomicultorii de pe Valea Dâmboviţei au anunţat că şi mărul de Voineşti ar putea avea un loc binemeritat pe lista produselor a căror calitate este certificată la nivel european.

Astfel că, mărul de Voineşti nu e chiar de Voineşti. În ultimii ani, pomicultorii de pe Valea Dâmboviţei s-au reprofilat pe diferite soiuri pentru a avea o producţie mai bună. Se plâng de faptul că vremea capricioasă din ultimii ani şi dăunătorii le-au diminuat considerabil producţia.

Chiar şi pentru certificarea europeană este adusă în discuţie, din nou, asocierea agricultorilor de care ţăranii fug de ani de zile, cu consecinţa unor preţuri modice pe care le primesc pentru producţiile proprii.

Agricultorii trebuie să înţeleagă că asocierea este cheia pentru a avea piaţă de desfacere. Prin asociere îşi pot certifica la nivel european produsele şi astfel îşi pot vinde marfa la preţuri mai mari, pentru că un produs certificat european şi recunoscut prin calităţile lui are prioritate în faţa altor produse similare şi un preţ net superior.

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe