PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » INTERVENŢIE ÎN FORŢĂ ÎN ZONA MONTANĂ

INTERVENŢIE ÎN FORŢĂ ÎN ZONA MONTANĂ

de Andrei Oprescu
5 vizualizări

Intervenție în forță a pompierilor dâmbovițeni în zona montană Zănoaga, împreună cu jandarmii, salvamontiștii și alte autorități competente. Aceștia au fost solicitați să stingă un incendiu de vegetație și în acelasi timp să salveze mai multe persoane care s-au rătăcit, din cauza fumului gros și au căzut într-o râpă. Din fericire, aceasta situație a fost doar un exercițiu pentru ca autoritățile să verifice exercitarea atribuţiilor specifice domeniului de competenţă si viteza de reacție precum și cooperarea în situații de criză. Reprezentanții ISU Dâmbovița, care au organizat acest exercitiu, spun că intervenţia a fost una de succes.
Printr-un apel 112, a fost anunţată producerea unui incendiu la fondul forestier din zona montană a judeţului Dâmbovița, la sud de Campingul Zănoaga. Din primele date, incendiul s-a manifestat la litiera și vegetația uscată dintr-o zonă de pădure, dar fără a se constata extindere la coronament, pe o suprafață de peste 1000 m2, având, totuşi, tendință de extindere spre vest, din cauza curenților turbionari.
La scurt timp după anunţarea incendiului, când autorităţile erau deja la intervenţie, un alt apel la 112 i-a alertat pe toţi cei din zona montană. Din cauza fumului dens din zona de manifestare a incendiului de fond forestier de la Zănoaga, un număr de 10 persoane care se aflau pe un traseu turistic, s-au rătăcit, iar două dintre acestea au alunecat într-o râpă, fiind accidentate. Persoanele erau dezorientate, neputând spune cu exactitate în ce zonă se află. O parte din acestea s-au despărțit de grupul principal şi exista probabilitatea să se afle în zona de ardere, situaţia devenind şi mai gravă. Din fericire, autorităţile au ajuns repede la persoanele aflate în dificultate. Cei 10 turişti au fost aduşi în siguranţă la cazare, iar cei care au avut nevoie de îngrijiri medicale de specialitate au fost transportaţi cu ambulanţele la spital.
La cele două intervenţii au participat 30 de pompieri, de la Târgovişte, Pucioasa şi personal de conducere, Grupă Operativă, precum şi alte forţe:
Instituţia Prefectului – Judeţul Dâmboviţa;
Consiliul Județean Dâmbovița;
Direcția Silvică Dâmbovița;
Garda Forestieră Dâmbovița;
Parcul Național Bucegi;
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa;
Serviciul Salvamont Dâmbovița;
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa;
Serviciul de Ambulanţă Judeţean Dâmboviţa;
Agenţia Pentru Protecţia Mediului Dâmboviţa;
Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Dâmboviţa;
Sistemul de Gospodărire a Apelor Dâmboviţa;
Stația Meteorologică Târgoviște;
Primăria Comunei Moroeni;
Societatea Naţională de Cruce Roşie din România – Filiala Dâmboviţa.
Având în vedere complexitatea situaţiilor de urgenţă create, numărul structurilor implicate şi dificultatea terenului din zona de intervenție, reprezentanţii ISU Dâmboviţa consideră că obiectivele exerciţiului au fost îndeplinite. Participanţii au reuşit să-şi exercite atribuţiile specifice domeniului de competenţă şi să reţină bune practici în vederea îmbunătăţirii capacităţii de reacţie.

 

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe