PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » VALOAREA MESTESUGULUI, LA MILA OAMENILOR

VALOAREA MESTESUGULUI, LA MILA OAMENILOR

de admin3
3 vizualizări

Ca artistii sunt neintelesi nu este un secret pentru nimeni, insa, lor li se alatura si mesterii populari. Stau zile si nopti in atelier si isi prelucreaza materialele cu meticulozitate, pentru a crea adevarata arta populara, dar satisfactia lor nu este pe masura asteptarilor. Prelucrarea lemnului nu este un mestesug la indemana oricui, iar cei care il detin sunt tot mai putini. Nu au pe cine sa invete, pentru ca desi ornamentele din lemn sunt tot mai cautate, tinerii se indreapta catre alte domenii de activitate. Nici autoritatile nu fac nimic pentru pastrarea patrimoniului cultural, care se pierde putin cate putin.

Prelucrarea lemnului dateaza de la existenta primilor oameni pe pamant. Obiectele din lemn inca se regasesc printre preferintele romanilor, chiar si in epoca moderna, iar artistii populari incearca sa reinvie istoria prin creatiile lor.

Domnul Gheorghe a mostenit acest mestesug din familie, iar dupa ce a prins gustul, s-a indreptat catre o Scoala de Arte si Meserii. Pe cat de mult iubeste aceasta meserie, pe atat de dezamagit este de faptul ca, in societatea contemporana, arta populara este neglijata in totalitate. Chiar daca ii este foarte greu, nu poate renunta la prelucrarea lemnului si afirma hotarat ca va da viata lemnului pana va inchide ochii.

La 71 de ani, artistul plastic prelucreaza lemnul de esenta moale si isi duce creatiile in toata tara, la targurile de profil. Vrea ca lumea sa inteleaga diferenta dintre mestesugar si artist plastic, diferenta pe care o face maiestria celui care prelucreaza lemnul si simbolistica folosita.

In plus, promoveaza planurile analitice ale vechilor scoli de arte si meserii, insa nu se bucura de interesul tinerilor pentru mestesugul popular.

Chiar daca oamenii moderni din societatea contemporana par interesati de vechiile traditii romanesti, fiind intoxicati de tehnologie, artele populare raman in umbra, iar cei care detin tainele meseriilor se sting in tacere, fara a avea posibilitatea sa daruiasca macar o parte din cunostintele lor.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe