PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » MURATURI CU SARAMURA DIN IZVOR

MURATURI CU SARAMURA DIN IZVOR

de Mditv
371 vizualizări

Cand vine vorba de muraturi, fiecare gospodina are secretele ei. Unele pastrate din batrani, altele din cele mai recente articole de bucatarie. Este un loc in Dambovita, unde natura vine in ajutorul doamnelor care isi pregatesc bucatele de iarna. Se intampla in localitatea damboviteana Ocnita, renumita pentru zacamintele de sare. Spre deosebire de reteta clasica ce presupune apa si sare, femeile din Ocnita folosesc o apa gata sarata, ce izvoraste din dealurile care inconjoara localitatea.

Veche asezare strategica, cunoscuta inca de pe vremea lui Mihai Viteazu, care isi odihnea trupele prin vaile de langa Manastirea Dealu, Ocnita, numita în acele vremuri Ocna cea Mica de langa Targoviste, a fost inca din acele vremuri un loc binecuvantat. Dealuri intregi sunt pline de sare, care, odata extrasa, ajungea in toata regiunea de sud a Munteniei. Acum nu se mai extrage sare, dar zona le ofera localnicilor o alta resursa. Multi oameni din zona merg la izvoarele sarate si aduc apa in bidoane pentru a obtine celebrele muraturi de Ocnita. Geanina locuieste chiar langa un deal de sare si spune ca de cand s-a mutat in Ocnita muraturile le prepara doar cu apa de izvor.

Localnicii vin in fiecare toamna cu butoaiele sa ia saramura de pe deal. Oamenii spun ca asa nu trebuie sa mai amestece apa cu sare, asa cum fac cei mai multi romani, ci iau direct saramura din izvor. In timp fiecare localnic a sapat cate o groapa in care sa se adune saramura.

Locuitorii acestei comune sunt oameni modesti. Cei mai multi traiesc din munca pamantului. Pe langa ocupatiile traditionale, o parte din locuitorii comunei lucreaza la intreprinderile din orasele Moreni si Targoviste. In aceste conditii, singurele bogatii ale celor din zona sunt date de natura. Autoritatile locale au promis ca vor atrage si investitori in zona care sa amenajeze aceste locur si sa obtina profit de pe urma izvoarelor. Inca nu au reusit, dar oamenii mai spera.
Oamenii din zona mai folosesc saramura si la sunca sau branza pentru a le pastra mai mult timp proaspete. Saramura luata de pe deal este folosita si pentru a pastra carnea de la Craciun spun localnicii. Altii prepara si leacuri, spun ca fierb in apa sarea si e buna pentru a face bai la picioare.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe