PRIMA PAGINĂ » Stiri » EPOPEEA DRUMURILOR DIN ROMÂNIA: AȘA DA, AȘA NU

EPOPEEA DRUMURILOR DIN ROMÂNIA: AȘA DA, AȘA NU

de Andrei Oprescu
4 vizualizări

Din categoria epopeea drumurilor din Romania venim astazi cu doua exemple, total opuse si paradoxale. De mai bine de 7 ani autoritatile de la Targoviste se lauda ca vor termina proiectul de reabilitare a centurii municipiului. Dupa 3 tentative esuate si pierderea banilor europeni, acum mai au o ultima sansa sa termine lucrarile pe fonduri proprii, in caz contrar vor inapoia si sumele cheltuite din fonduri europene. La polul opus, localnicii unui sat din Prahova in frunte cu primarul le da o lectie autoritatilor din Romania. Negoiesti este singurul sat din tara cu centura ocolitoare.

Epopeea centurii municipiului Târgoviște durează de mai bine de 7 ani. Povestea reabilitării începe practic în anul 2009, în administrația Gabriel Boriga-PDL, de la Târgoviste. Prin Ministerul Dezvoltării, condus de Elena Udrea, este depus un proiect de reabilitare a centurii Târgoviște, aproximativ 13 km de drum, prin fonduri europene, programul Regio. Firma câștigătoare, o asociere, lucrează doar câteva luni după care abandonează lucrarea. Primăria cere rezilierea contractului și are apoi loc o nouă licitație în 2014. După declararea unei firme câștigătoare și o contestație ar fi trebuit să înceapă lucrările. Nu se întâmplă asta. Apar noi probleme, patronul este arestat preventiv și firma intră în insolvență. A treia încercare se lasă cu o nouă licitație câștigată de o asociere între firme controversate SC Good Prod SRL si SK 13 Pastroy JSC. Firmele câștigătoare ale contractului, de acestă dată, au venit la Târgoviște și, pe parcursul toamnei anului 2015, nu au “plantat” decât câteva borduri, pe o parte a traseului de 13,8 km al centurii Târgoviștei. Ultima încercare vine pe banii târgoviștenilor. Fondurile europene s-au pierdut, dar administrația târgovișteană trebuie să termine lucrarea pe fonduri proprii. În caz contrar va restitui și sumele primite și cheltuite, bani europeni.

Într-o Românie a termenelor prelungite, a proiectelor eșuate și a inițiativelor inutile un exemplu de AȘA DA vine dintr-o localitate prahoveană. La Negoiești, în comuna Brazi din Prahova, găsim satul cu centură ocolitoare. (aici pui pe ecran cu rosu stampila AȘA DA) Centura a fost construită în doar câteva luni și are trotuare și piste de biciclete. Totul a pornit după ce camioanele care treceau prin zonă riscau să distrugă casele localnicilor. Oamenii nu au mai rezistat și au mers la primar. În fața acestei situații edilul nu a ridicat din umeri, cum ne-au obișnuit alții, ci a pus la bătaie bugetul comunei și le-a oferit localnicilor salvarea: centură de aproape 900 de metri lungime, câte o bandă pe sens, trotuare și pistă de biciclete. Nota de plată a fost de peste 1,2 milioane de lei de la bugetul comunei.

Centura este mândria localnicilor care spun că primarul le-a ascultat doleanțele.

Daca în alte comune din țară, edilii stau la mâna Consiliilor Județene și așteaptă să primească sprijin pentru orice proiect, perindându-se pe la uși, edilul din Brazi gestionează un buget de peste 6 milioane de euro. Este dovada faptului că încă mai există edili care în loc să-şi dea în cap unii altora, pe motiv de culoare politică, au pus mâna și au făcut ceva pentru comună.

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe