PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » DEZINTERES ÎN PREVENIREA CANCERULUI DE COL UTERIN

DEZINTERES ÎN PREVENIREA CANCERULUI DE COL UTERIN

de Andrei Oprescu
3 vizualizări

 

 

Deși avem un program național de screening pentru cancerul de col uterin, iar fonduri sunt suficiente, foarte puține femei s-au testat. La cinci ani de la debutul programului, în județul Dâmbovița, de exemplu, doar 9% dintre femei l-au accesat. Lipsa unei educații, dar și dezinteresul medicilor care aleg să nu se înscrie în program duc la situații paradoxale în care Direcțiile de Sănătate Publică înapoiază fondurile.

În Dâmbovița, situațiile trimise de cabinetele din județ indică faptul că sunt 60.000 de femei eligibile pentru testarea gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin. Dincolo de statistici s-a constatat însă că numărul femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani care se pot testa este mult mai mare. La cinci ani de la debutul programului însă doar 9% dintre dâmbovițence au făcut screening-ul.

Cancerul de col uterin este singurul tip de cancer care poate fi depistat rapid și se poate trata 100% în stadii incipiente. Până acum în Dâmbovița s-au testat peste 13.300 de femei și în 3% din cazuri s-au depistat leziuni precanceroase și cancer.

De ce atât de puține? Explicația vine de la lipsa de informare, dar și dezinteresul medicilor de familie care nu se înscriu în program pentru a oferi consultații. Din cei 240 de medici, doar 100 s-au înscris în acest program. Asta în ciuda numeroaselor campanii făcute de DSP prin care s-a încercat conștientizarea necesității testării.

Este însă doar o posibilitate. Având în vedere faptul că nici măcar jumătate dintre medicii de familie din județ nu sunt înscriși, numărul femeilor testate este foarte scăzut. Bani sunt, numai anul acesta pentru Dâmbovița s-a alocat suma de peste 130 000 de lei pentru acest screening. Femeile care vor săs e testeze trebuie să meargă la medicul de familie pentru consiliere, primesc un voucher, caută un centru pentru testare și apoi așteaptă rezultatele. În mediul rural sunt foarte puțini medici.

În România, cancerul de col uterin a devenit una dintre principalele cauze de mortalitate în rândul femeilor cu vârste între 15 şi 44 de ani.

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe