CULTURILE DE CĂPȘUNI, AFECTATE DE VREME

CULTURILE DE CĂPȘUNI, AFECTATE DE VREME

Pe Valea Dâmboviței, într-unul dintre cele mai mari bazine pomicole din țară, Ancuța Miriță a îndrăznit și a avut curajul să încerce altceva. În locul livezilor cu meri, a ales să planteze căpșuni. Totul a început în urmă cu 11 ani, ea fiind un adevărat „pionier” în această zonă pe cultura de căpșun. A plantat mai întâi pe o suprafață mică, iar după ce a înțeles cum funcționează totul și care sunt necesitățile unei astfel de culturi, s-a extins.
În ultimele săptămâni au început să apară și problemele. Vremea s-a schimbat brusc, a ploua foarte mult, iar solul este îmbibat cu apă. Asta afectează plantele în această etapă de dezvoltare. Căpșunii au nevoie de soare și căldură, iar apa în cantități mai reduse. Pe de altă parte și temperaturile au variat brusc și cu diferențe de 10 grade sau chiar mai mult de la o zi la alta.
În privința producției, doamna Ancuța spune că a avut mereu calitate bună și a reușit să vândă producția. Cantitatea este însă mai mică de câțiva ani.
Producătorii speră să nu mai apară variații mari de temperatură în perioada următoare și să înceteze ploile pentru ca plantele să poată recupera din timpul pierdut. Producătorii se plâng că de cinci ani de zile, au pierderi an de an de aproape 60%.

Comenteaza

comentarii

reclama ta

Mergi sus