CULTIVAREA CARTOFILOR, ÎNTÂRZIATĂ DE INUNDAŢII

CULTIVAREA CARTOFILOR, ÎNTÂRZIATĂ DE INUNDAŢII

LUNGULEŢU, DÂMBOVIŢA

Anul acesta, producţia de cartofi va fi întârziată cu aproximativ o lună! Ţăranii nu au reuşit să cultive câmpurile nici până la acest moment. La Lunguleţu, în cel mai mare bazin legumicol din ţară, unele dintre pământuri sunt încă sub ape, iar acolo unde s-a scurt apa, agricultorii se chinuie să puna cartofii, deşi solul este încă moale.
Zăpada din luna martie le-a stricat programul agricol producătorilor din Lunguleţu, care nu au mai putut cultiva cartofii, aşa cum făceau în fiecare an. Mai mult decât atât, ploile abundente de după au generat inundaţii pe câmpuri, iar agricultorii nu au avut nicio soluţie. Nea Gheorghe abia acum a reuşit să-şi are pământul, care este încă îmbibat în apă.
Doamna Dumitra s-a apucat să taie cartofii pentru că au crescut prea mult, din cauză că nu au fost cultivaţi până acum. Are de cultivat doar două hectare de teren, dar apa bălteşte şi acum pe pământ.
Pe câmpurile de pe care s-a scurs apa este forfotă mare. Agricultorii se grăbesc să pună cartofii înainte de Paşte, chiar dacă tractoarele şi utilajele se umplu de noroi.
Agricultorii încă se tem de faptul că vremea le poate aduce, din nou, surprize neplăcute. Astfel că, pe câmpurile de pe care s-a scurs apa şi au fost cultivaţi cartofii au aplicat şi folie protectoare.
În mod normal, prima recoltă de cartofi apărea la sfârşitul lunii mai. Anul acesta, cartofii noi vor apărea în perioada iunie-iulie. Rămâne de văzut dacă preţurile vor fi afectate de această întârziere, generată de capriciile vremii.

 

Comenteaza

comentarii

reclama ta

Mergi sus