CRIZĂ DE DONATORI ȘI APARATURĂ ÎNVECHITĂ

CRIZĂ DE DONATORI ȘI APARATURĂ ÎNVECHITĂ

În timp ce paturile spitalelor sunt aglomerate de bolnavi, sala Centrului de Transfuzii din Târgoviște este goală. Luna martie a fost una critică pentru colectarea de sânge. Au fost zile cu 10 donatori și zile în care abia dacă au trecut pragul 2-3 persoane. Reprezentanții centrului au încercat să-i cheme de acasă pe donatorii fideli pentru a face față necesarului.
La Centrul de Transfuzie Sanguină Dâmbovița bate vântul. Sala de așteptare era goală miercuri dimineața. În sala unde are loc donarea era o singură persoană. Frigiderul avea ultimele stocuri de sânge. Luna martie a fost critică, spune directorul Iulia Stanciu. Dacă în mod normal într-o lună se recolta sânge de la 400 – 500 de donatori, în luna martie nu vor fi nici măcar 300 de donatori. Au fost zile și cu 10 donatori, sau mai puțin. În aceste condiții nu doar grupele deficitare cu RH negativ sunt la limită, ci criza s-a instalat și la cele pentru care până acum nu au fost probleme.
Cererea este mare și cu eforturi uriașe s-a făcut față până acum. Au fost și situații în care aparținătorii au alergat de la spital la centru și au adus rude care să doneze pentru bolnav, dar și unele operații amânate. Situația este similară în toată țara.
Iar probleme sunt la ordinea zilei. Personalul insuficient și procedurile dificile duc la unele întârzieri. Reactivii folosiți sunt drămuiți și personalul face eforturi mari pentru a gestiona situațiile limită. Centrele de transfuzii din toată țara au solicitat să fie scoase posturi la concurs, dar nu s-a rezolvat încă situația. Mai mult, aparatura pe care se lucrează este învechită. Acest aparat are 25 de ani. Trebuia schimbat după 10 ani de folosire, dar nu sunt fonduri. Sprijinul vine mai mult din donații. În Dâmbovița anul trecut o firmă a donat bani pentru a schimba măcar componente din aparat.
Munca acestor oameni salvează vieți. Gestul fiecăruia dintre noi poate salva o viață. Cei care donează sânge beneficiează de unele analize gratuite, bonuri de masă și o zi liberă de la serviciu. Directorul centrului speră ca în perioada următoare să se desfășoare colectarea mobilă și mai multe instituții să se implice. Sunt discuții cu o fabrică de la Mija, dar și cu o firmă din Târgoviște.

Comenteaza

comentarii

reclama ta

Mergi sus