PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » CREȘTEREA PORCILOR, INTERZISĂ ÎN GOSPODĂRII

CREȘTEREA PORCILOR, INTERZISĂ ÎN GOSPODĂRII

de Andrei Oprescu
6 vizualizări

Măsură radicală luată de autorități în lupta cu pesta porcină! Un document-bombă a ieșit la iveală zilele acestea. Potrivit actului, în gospodăriile în care au fost depistați porci cu pestă africană trebuie să fie sacrificați fără posibilitatea de repopulare. Totodată, măsurile mai prevăd depopularea suinelor pe o rază de minimum 10 km în jurul fermelor afectate.
Documentul intrat în posesia celor de la agrointel.ro prevede ca în anumite gospodării să fie interzisă creșterea porcilor. Gospodăriile în care au fost depistaţi porci cu pestă africană trebuie să-i sacrifice „fără posibilitatea repopulării”. O altă prevedere indică, „determinarea depopulării într-un termen limită prin sacrificarea pentru consum propriu sub control sanitar-veterinar, fără posibilitatea repopulării şi abatorizarea porcilor din gospodăriile populaţiei, fără posibilitatea repopulării”. Pentru prevenirea pestei porcine africane, autorităţile au pregătit un set de măsuri care includ depopularea suinelor pe o rază de minim 10 km în jurul fermelor afectate şi respectarea condiţiilor de biosecuritate pentru gospodării.
„În urma discuţiilor purtate în cadrul Grupului Naţional de Experţi privind combaterea şi prevenirea răspândirii pestei porcine africane, preşedintele ANSVSA a prezentat măsurile recomandate:
1 – depopularea în jurul fermelor;
2 – respectarea condiţiilor de biosecuritate din exploataţii nonprofesionale cu suine”
„În încheierea şedinţei, domnul secretar de stat dr. Raed Arafat a menţionat faptul că în cadrul acesteia s-a luat act de recomandările Grupului Naţional de Experţi şi a supus aprobării măsurile propuse, acestea fiind acceptate în unanimitate. Totodată s-a aprobat ca prezenta minută să fie transmisă instituţiilor reprezentate în CNCB şi instituţiilor prefectului prin grija IGSU/ISUJ/ISU BIF”.
Se precizează în documentul făcut public de agrointel. Primul focar de pestă porcină africană a fost depistat într-o gospodărie din comuna Micula (judeţul Satu-Mare), în ianuarie 2018, iar, până la 6 august, la ultima raportare, numărul porcilor sacrificaţi din cauza infestării cu virusul pestei porcine africane a ajuns la 159.645 de capete. Boala era atunci extinsă în 190 de localităţi din 11 judeţe, fiind înregistrate 826 de focare. La începutul acestei săptămâni a mai fost identificat un focar în Giurgiu, localitatea Călugăreni. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic. În zone afectate, autorităţile au interzis deplasarea şi transportul porcilor pe drumurile publice, cu excepţia cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară. De asemenea, niciun animal domestic nu poate intra sau părasi o exploataţie fără autorizare, iar animalele sunt suspuse catagrafierii şi supravegherii clinice de către medicii veterinari. Nu în cele din urmă, autorităţile au decis să menţină filtrele de control şi de dezinfecţie, atât cele rutiere, cât şi cele individuale din gospodăriile care deţin porci.

 

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe