CREŞTE OILE ÎN SOLAR

BĂLENI, DÂMBOVIŢA

Un cioban inventiv din judeţul Dâmboviţa s-a gândit să dea o utilitate solarului şi pe timp de iarnă. Astfel că a transformat sera într-un saivan călduros pentru oi. Pe timp de iarnă mioarele şi mieii stau la caldură de peste 10 grade Celsius şi produc îngrăşământ natural pentru pământul în care vor fi cultivate roşiile şi castraveţii în primăvară.

Ghiţă ciobanul, din comuna dâmboviţeană Băleni are foarte mare grijă de cele peste 300 de oi pe care le are. Pentru a nu fi afectate de ger, acesta şi-a organizat solarul astfel încât mioarele să aibă tot ce le trebuie la temperaturi cuprinse între 10 şi 20 de grade Celsius. Nu i-a fost greu să pună în aplicare această idee, întrucât, în zonă, localnicii se ocupă cu agricultura şi majoritatea au solarii cu legume.

Învestiţia a fost pe măsura condiţiilor în care sunt ţinute mioarele. Ciobanul a scos din buzunar aproximativ 20 000 de lei pentru solarul care se întinde pe aproximativ 360 de metri pătraţi.

Cei care vor să cumpere miei pentru Paşte nu se grăbesc să-i cumpere din timp. Clienţii vechi au mieii rezervaţi, însă, majoritatea clienţilor se îngrămădesc în ultima săptămână dinaintea Paştelui.

Atunci, ciobanul abia reuşeşte să facă faţă cererilor, întrucât toată lumea vrea animalele deja sacrificate.

Ciobanul speră ca cei care vor miei pentru masa de Paşte să îi cumpere mai din timp.

 

 

Comenteaza

comentarii