PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » COPIII AUTIŞTI, NEGLIJAŢI DE STAT

COPIII AUTIŞTI, NEGLIJAŢI DE STAT

de Andrei Oprescu
2 vizualizări

Copiii autisti par a fi aproape inexistenti pentru statul roman. Cei diagnosticati cu aceasta boala au nevoie de 8 ore de terapie pe zi pentru a capata un comportament apropiat de normal. In tara noastra, insa, in centrele speciale sunt prevazute doar doua ore de terapie pe zi, iar unii dintre copiii autisti nu beneficiaza nici de acestea. Parintii trag un semnal de alarma catre autoritati, care ar trebui sa constientizeze ca autismul este o problema reala ce trebuie combatuta.
Doamna Elena are o fetiţă de 7 ani, care a fost diagnosticată cu Autism la vârsta de 4 ani şi jumătate. Copila nu a prezentat semne concrete de boală, iar primul diagnostic pus de medicii români a fost ADHD. Părinţii au continuat investigaţiile medicale, iar, în final s-a dovedit că fetiţa lor este un copil cu nevoi speciale. Înţelegerea acestei boli a fost primul şi cel mai greu pas. Femeia a reuşit să afle toate detaliile despre îngrijirea unui copil cu Autism, iar fetiţa este integrată acum într-o şcoală normală. tatul român nu ajută prea mult copiii cu autism, în sensul că terapiile gratuite sunt insuficiente pentru ca evoluţia acestor micuţi speciali să fie vizibilă. Statul roman le dă bolnavilor de autism o indemnizaţie de handicap de o mie de lei pe lună. Dar costurile terapiei oscilează între 2 mii şi 6 mii de lei lunar. Aşadar, puţini părinţi îşi pot permite acest efort financiar.Terapia în particular nu este îngreunată doar de birocraţie, ci şi de lipsa banilor. În România, medicii psihiatri pot primi de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate contravaloarea a maximum 7 ore de terapie pentru pacienşii cu autism. Prin comparaşţie, în Olanda, statul asigură fiecărui pacient diagnosticat câte un voucher lunar cu 200 de ore terapie.De când medicul a pus diagnisticul, viaţa tuturor din familie s-a schimbat complet. Băiatul a început recuperarea, iar părinţii speră că uşor, uşor copilul se va comporta aproape la fel ca cei trei fraţi mai mari, care sunt perfect sănătoşi. Chiar şi cu tulburările de comportament pe care le are, micuţul îi bucură sufletul mamei la fel ca ceilalţi copii. Din păcate, nu toţi părinţii acceptă ideea că micuţii lor suferă de autism. Mulţi primesc diagnosticul, dar nu doresc înregistrarea lor pentru obţinerea unui certificat de încadrare în grad de handicap. La nivelul judeţului Dâmboviţa sunt înregistraţi doar 221 de copii cu Autism.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe