PRIMA PAGINĂ » Stiri » Ialomita » CLĂDIRE-SIMBOL SALVATĂ DE LA RUINĂ

CLĂDIRE-SIMBOL SALVATĂ DE LA RUINĂ

de Andrei Oprescu
23 vizualizări

O clădire simbol din Ialomița care a fost lăsată în paragină vreme de aproape jumătate de secol va fi salvată de la ruină cu fonduri europene. Conacul Bolomey, care a aparținut unuia dintre cei mai bogați boieri ai secolului al XIX-lea, de origine elvețiană va fi reabilitat după ce a ajuns într-o stare de degradare avansată. La finalizarea reabilitării va fi transformat în centru multicultural. De acest conac se leagă multe legende. Una dintre ele spune că boierul ținea în pivnițele conacului sechestrate fete tinere, pentru satisfacerea poftelor trupești ale sale și ale musafirilor care treceau pragul moșiei sale.
Conacul Bolomey va fi reabilitat cu fonduri europene, după ce această șansă a mai fost ratată în trecut. Valoarea proiectului, finanțat în proporție de 98% din fonduri europene, se ridică la 4,6 milioane de euro. Semnarea contractului de finanțare nu presupune, automat, finalizarea acestui proiect în cele 82 de luni stabilite prin contract. În prezent, conacul din satul Cosâmbești se află într-o avansată stare de degradare. Consiliul Județean a semnat contractul de finanțare cu Agenția de Dezvoltare Sud- Muntenia și cu Ministerul Dezvoltării.
Clădirea a ajuns o ruină după mai bine de o jumătate de secol de nepăsare. Conacul nu mai are acoperiș, îi lipsec ferestrele și ușile iar întreg interiorul a fost devastat.Multe dintre elementele de decor au dispărut. În anii comunismului, conacul a fost transformat în crescătorie de pui, iar apoi în depozit de legume și îngrășăminte.
Banii europeni vor fi folosiți pentru reabilitarea clădirii conacului și a anexei din apropiere. După reabilitare, clădirea va funcționa ca un centru multicultural.
Numele boierului Bolomey şi al moşiei au fost învăluite în numeroase legende locale. Cea mai interesantă dintre acestea se referă la faptul că boierul Bolomey ţinea în pivniţele conacului sechestrate fete tinere, pentru satisfacerea poftelor trupeşti ale sale şi ale musafirilor care treceau pragul moşiei sale. Nobili, scriitori şi intelectuali ai secolului XX participau la petrecerile rafinate care se desfăşurau aici.
sursa:TVIALOMITA.RO

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe