CERTIFICATUL ENERGETIC, O ENIGMĂ

CERTIFICATUL ENERGETIC, O ENIGMĂ

Nu stiu sau nu vor sa stie! Desi din aceasta luna cei care vor sa vanda sau sa inchirieze un imobil trebuie sa depuna la administratia fiscala certificatul energetic al locuintei care implica plati suplimentare catre auditor pentru intocmire,  putini damboviteni stiu despre ce document este vorba, pentru ca cei mai multi proprietari care inchiriaza un apartament  nici nu se gandesc sa incheie un contract. Motivul? In aceasta situatia ar fi nevoiti sa plateasca si cota de impozit pe veniturile din chirii de 16%.

Proprietarii de locuinte au primit o noua lovitura in aceasta vara, cand a intrat in vigoare legea 159/2013 care reglementeaza performanta energetica a locuintelor. Astfel, contractul de vânzare-cumpărare şi chiar cel de închiriere pot fi anulate dacă locuinţa nu este auditată din punct de vedere energetic. Mai exact, proprietarul este obligat  să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificatul energetic.

Totodata, potrivit Codului Fiscal, cota de impozit pe veniturile din chirii pe care trebuie sa o achite proprietarii este de 16%.

Cu toate acestea,  proprietarii targovisteni nu stiu de obligativitatea obtinerii certificatului energetic atunci cand doresc inchirierea imobilului.

ECHIPA: Cătălina Sandu/ Răducu Rădoi

 

 

 

Comenteaza

comentarii

reclama ta

Mergi sus