PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » CAMPIONI SPECIALI

CAMPIONI SPECIALI

de Andrei Oprescu
17 vizualizări

Târgoviştea nu este doar municipiul ce găzduieşte nenumăraţi campioni, care au făcut performanţe sportive deosebite la nivel naţional, european şi chiar mondial, ci este şi cetatea olimpicilor speciali. Patru sportivi  cu dizabilităţi intelectuale au participat la Jocurile Naţionale Special Olympics, de la Baia Mare, şi toţi patru au ajuns pe podium. Sportivii speciali s-au întors acasă cu două medalii de aur şi două de bronz, dar şi cu alte diplome de participare.

Competiţia din Maramureş a fost una strânsă şi cu foarte multă implicare fizic şi emoţională, atât din  partea sportivilor, cât şi din partea însoţitorilor şi a voluntarilor care sunt aproape de olimpicii speciali. A fost cel mai mare eveniment sportiv din țară dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale. Competiția a fost organizată de Fundația Special Olympics România, în parteneriat cu Fundația Hope and Homes for Children România și Consiliul Județean Maramureș, cu sprijinul Primăriei Municipiului Baia-Mare. Jocurile Naționale Special Olympics s-au încheiat, luni, 5 iunie, după competițiile finale de înot. În total, 310 sportivi din 29 de județe au primit 600 de medalii după ce au participat la competiții de atletism, bocce, înot și baschet.

Delegaţia dâmboviţeană a fost compusă din 4 sportivi, 2 însoţitori şi 2 voluntari. Conducătorul  delegaţiei a fost Radu Toma Gabriel, o persoană care nu doar că îi ajută pe cei din jur în situaţii de urgenţă, fiind încadrat la ISU Dâmboviţa, dar care îşi dedică tot timpul liber lucrului cu persoanele cu dizabilităţi psihice.

Cei patru sportivi dâmboviţeni nu s-au întors acasă cu mâna goală, ci cu foarte multe medalii:

Atletism

Loc 1: Burcea Maria

Loc 4 Teodorescu Radu şi Stroica Dragoş

Loc 5 Ursache Adrian

Înot

– Loc 1 – 25 m craul: Burcea Maria şi Ursache Adrian

– Loc 3 – 25 m liber: Teodorescu Radu

– Loc 3 – 15 m asistat: Stroica Dragoş

Jocurile Naționale Special Olympics au însemnat, în cifre: 50 de delegații din toată țara participante, 155 de însoțitori și antrenori, 21 de medici și 115 de voluntari la evaluările de sănătate, 12 psihologi, 15 kinetoterapeuți, 60 de arbitri pentru toate cele patru sporturi, 65 de voluntari de la licee și asociații de tineret din Baia Mare, 30 de voluntari și angajați ai Hope and Homes for Children România și 35 de angajați ai Fundației Motivation România și Special Olympics România. Toată această mobilizare de forţe se face anual pentru copiii cu Sindrom Down, Autism şi ADHD. Prin mişcare, dar şi prin socializarea îngrup, aceştia evoluează atât fizic, cât şi intelectual şi îşi formează deprinderi cu ajutorul cărora reuşesc să se descurce singuri în societate.

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe