PRIMA PAGINĂ » Stiri » Prahova » BĂILE BOBOCI, STAȚIUNE-FANTOMĂ

BĂILE BOBOCI, STAȚIUNE-FANTOMĂ

de Andrei Oprescu
1,1K vizualizări

Mizilul ar fi putut câștiga de pe seama acestei stațiuni, atât la capitolul imagine cât și la capitolul turism. N-a fost așa. Încă o dovadă a faptului că se alege praful de bogățiile naturale, dar și stațiunile de altădată din țara noastră.

Băile Boboci au aparţinut boierului Crăciunescu, care le-a donat prin testament oraşului Mizil. Conform istoriei, încă de la 1825 aici a funcţionat o staţiune balneră, prima de acest gen din Ţara Românească. Localnicii obişnuiau să folosească apa sulfuroasă pentru tratarea diferitelor afecţiuni, dar şi pentru a face baie. Ca locație Băile Boboci se află pe raza comunei Jugureni, din 1989 acestea au fost trecute în proprietatea primăriei Mizil care ar fi trebuit să dezvolte această zonă.

În urmă cu câțiva ani băile au ajuns pe mâna unui investitor privat care a renovat o parte din clădiri și a dezvoltat o perioada afacerea aici. Numai că, în lipsă de sprijin, a plecat, dar a lăsat în urma lui potopul. Tot ce renovase în perioada în care a fost asociat cu primăria, a distrus plecare.

La un moment dat, primăria a anunțat că vrea să acceseze fonduri europene pentru a transforma Băile Boboci într-o stațiune similară cu vestita stațiune Karlovy Vary din Cehia. Praf în ochi. Nu s-a întâmplat nimic.

Clădirea, abandonată cu totul, stă să cadă. Tavanele sunt complet distruse și camerele ar avea nevoie urgentă de reparații pentru a mai rămâne în picioare. Numai că nu se va întâmpla curând. Crama este printre singurele părți ale conacului care încă mai rezistă. Și cantina și restaurantul au fost distruse. Cărămizile s-au desprins de peste tot, mucegaiul a invadat clădirile, iar frumusețea conacului de altădată stă sub zodia ruinei. Nici ștrandul nu mai poate fi folosit. Singura renovată a fost biserica unde se află și mormântul boierului.

Băile Boboci sunt cunoscute pentru cele șase izvoare cu apă sulfuroasă indicate în afecțiuni precum reumatismul, artroze, acnee sau căderea părului. Viitorul nu sună bine. Bugetul primăriei Mizil într-un an se ridică la 60 de milioane de lei, deci șansele să se investească în băi sunt aproape de zero.

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe